hirdetés

Poco M3 Pro 5G okostelefon teszt

Alsósból középső csoportba lépett

teszt
Poco M3 Pro 5G okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2021-06-03

A Xiaomi égisze alá tartozó telefonok folyamatosan feszegetik a határokat, és ebben élen jár a komplett Poco márka. A Poco X3 NFC és az M3 is letarolta a piacot. Tesztalanyunk ez utóbbinak a fejlettebb verziója, új processzorral, NFC-vel, és hopp: 5G modemmel, ilyet még nem láthattatok az alsó-közép kategóriában. Az ára sem lőtt ki, 59 500 Ft-ot kérnek a 4/64-es, és 65 500 Ft-ot a 6/128-as variánsért, mindkettőre alkalmazható a AEKOLJUN23 kupon. Mivel elég csekély az árkülönbség, én a nagyobbik modellt venném a Poco hivatalos Aliexpress boltjából. EU raktárból is rendelhető, így az új áfaszabályok életbe lépése után is biztosan áfa- és vámmentes lesz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A teló tömege viszonylag alacsony, 190 gramm, de nyilván nagyon picire ezt a készüléket sem lehetett megcsinálni, hiszen valahol el kell férnie a 6,5 colos DotDisplay kialakítású kijelzőnek.

Még itt, az alsó kategóriában is tonnányi szenzort és portot építettek a telefonba,

a lista kifejezetten hosszú. Pedométer, GPS, duális WiFi, BT 5.1, 5G modem, FM rádió, infra port, jack csatlakozó, ujjlenyomat-olvasó és végre NFC, ami kimaradt az elődmodellből. Így már tényleg semmi nem szól a Redmi 9 mellett, lassan a teljes szegmenst megfojtják a Poco telefonok. Az pedig, hogy 5G-t is tud a készülék, egy igazi kuriózum, bár nem tudom, hogyan illeszthető össze ez az igény egy olcsó telefonnal, de eddig még minden bejött, amit a Poco csinált. A SIM tálca kételemű, nano kártyákat lehet belepakolni, de ha micro SD tárolóra is szükségetek van – 1 TB-ig támogatja őket a teló – akkor fel kell áldozni az egyik helyet. Értesítési LED viszont nincsen, amit én személy szerint nagyon nem hiányoltam, de megértem, ha ez valakinek fájó pont.

Ahogyan a Xiaomi Redmi Note 10 Pro kapcsán is eszembe jutott, hogy az vajon még a középkategória telefonja-e, ez itt is kérdésessé vált. A gyártó nem is így definiálja ezt a halmazt, hanem úgy, hogy a 200 EUR alatti szegmens, ahogy a bemutató videójukban is elhangzik. De akkor ugyanez igaz a Poco M3 Próra is, feszegeti a kategória határait. Az akkumulátor 5000 mAh-s, vagyis a sztenderd xiaomis alkatrész. Ezzel a szokásos 2-3 napos üzemidő jön össze, de nagyjából minden ilyen kapacitású készülék ennyit tud. A 18 W-os gyorstöltés persze nem olyan bika, mint a 33 W-os, amit a Poco X3 NFC tud, de azért 1 óra 50 perc alatt így is összejön a 100%.

 

Poco M3 Pro 5G okostelefon teszt – Izompoco

A központi magot teljesen kicserélték, a 7 nanométeres technológiával dolgozó MediaTek Dimensity 700 került a készülékbe. A legközelebbi rokona a 800 U a Redmi Note 9T-ben tűnt fel, nem meglepő módon az is támogatta az 5G-t. Ezt egészíti ki a Mali-G57-es GPU, és ez a duó kifejezetten erősnek tűnik az alsó kategória tetején. Kapaszkodjon meg mindenki a karfában, Antutun a 6 GB-os variánssal a Dimensity 700 típus 320 000 pontot is teljesített.

Referenciaként használhatjátok a sokkal drágább Redmi Note 10 Pro/Poco X3 NFC-t, ami 290 000 pont körüli értéket ért el, míg a Poco M3 180 000-et. Vagyis az M3 Pro 56%-kal erősebb a kistesónál, ezt bárhonnan nézem, nagyon durva. Ahogyan az is, hogy már van 4/64-es és 6/128-as modell is, és még sosem láttam 6 GB RAM-ot ebben a szegmensben. Ezzel kaptok +1 év haladékot a telefoncserére, valamikor a jövőben. A GFX Bench-et viszont nem tudtam lefuttatni hálózati hiba miatt, sajnos elég hektikus a szolgáltatásuk. A háttértár a UFS 2.2-es szabványt támogatja, és ha olvastátok a Redmi Note 10 Pro-t, akkor feltűnhetett, hogy elég sok mindent implementáltak az ottani repertoárból a M3 Próba is. Ennek ellenére az a sebesség, amit az Androbench mutatott, még így is meglepett, 1-2 éve a 965/488 Mbps olvasási és írási sebesség a csúcstelókra volt jellemző.

A kijelzőn viszont a spórolás jeleit véltem felfedezni,

hiszen ez az egyik legdrágább részegység, így már egy AMOLED panel nem fért bele a 200 euró alatti kategóriába. Viszont így is megütötték a konkurenciát, hiszen a 6,5 inch-es, 1080*2040 pixeles panel 90 Hz-es dinamikus képfrissítést tud. Hol vannak már a röhejes HD képernyős mobilok? Ráadásul a frekvenciatartományt tartalomfogyasztástól függően változtatja, hiszen teljesen felesleges a képet kilencvenszer frissíteni egy 30 FPS-es film alatt. Betettem egy snittet a bemutató eseményről, ami tökéletesen elmondja, hogy a dolog hogyan működik. Érdemes még megemlíteni a csúcsfényerőt, ez 500 nit, ez rendben van, viszont az átlagfényesség csak 400, ami vakító napsütésben már eléggé karcsú. Mivel nálam volt még a Redmi Note 10 Pro – 1200/700 nit -, ezért össze tudtam mérni egy normális panellel, és hát nem az M3 Pro 5G remekelt. Ráadásul ahogy forgattam, feltűnt, hogy oldalról nézve mosódnak a színek, szóval azért itt kijön, hogy ez egy olcsó panel, akármennyi is a frissítési frekvenciája.

Az operációs rendszerre mondhatom, hogy sztenderd Poco,

hiszen ez gyakorlatilag egy módosított MIUI 12 valahány – most jött le az újabb frissítés -, csak fut rajta a Poco Launcher. Ez annyit tud, hogy van alul egy felhúzható indítómenü az appoknak, meg fekete-sárgára színeztek mindent, de hát nyilván száz ilyen, különböző témájú cuccot le lehet tölteni az Google Play-ből. Ettől még jól néz ki, stabil is, kedvelem az összhatást, és fura lenne visszatérni az eredeti Androidhoz, olyan jól működnek a Xiaomi szoftverei. Azt viszont még mindig utálom, hogy telerakják kéretlen alkalmazásokkal, csak nem értem, miért. Úgyis mindenki letörli, és felrakja helyette azt, amire igazán szüksége van. A rendszer gördülékeny, már a 4 GB RAM is elég lenne neki, de a Poco M3 Próból van 6 GB-os variáns is. Erről jutott eszembe, hogy az M3 Pro 5G bevezető ára 10 EUR-ral lett magasabb, mint a Poco M3-nak, és ezért eléggé sok mindent adnak, így szerintem sok Poco M3 tulajdonosa veri majd falba a fejét, miért nem ezt vette. De hát nem tudhatták, hogy jön a nagyobb tesó.

Poco M3 Pro 5G okostelefon teszt 30

És akkor nézzük a kamera szekciót, ami az alsó-közép szegmensben azért trükkös, mert a kijelző mellett ez az egyik viszonylag drága technológia. Ha nem mond nektek a Largan Precison cég neve semmit, ne legyetek meglepve, de az egyetlen vállalat a világon, amelyik képes rendkívül jó minőségű, nyolcrétegű csiszolt műanyaglencsét ragasztani a szenzorok elé, ilyenek vannak a csúcs iPhone-okban, meglehetősen drágán. Tehát ha az ilyen apró részegységek is nagyon sokba tudnak kerülni, akkor mit mondhatnánk a szenzorokról? És akkor még ott van a feldolgozó chip is, vagyis, egy elég összetett technikáról van szó. Ezért nem fér bele a 200 EUR alatti szegmens árazásába a komolyabb kamerarendszer, így tipikusan itt húzzák meg a gyártók a nadrágszíjat.

Mivel kénytelenek a gyártók kompromisszumokat kötni ezen a téren, ezért raktak csak 3 kamerát a hátlapra, a szokásos négy helyett:

 • 48 MP-es fő szenzor
 • 2 MP-es makró kamera
 • 2 MP-es mélységélesség szenzor
 • 8 MP-es szelfi kamera

Sajnos, az ultraszéles egység esett áldozatul a költségcsökkentésnek,

a 2 megapixeles makró szenzorokkal meg egyszerűen képtelenség értelmes képeket készíteni. A mélységélességért felelős kamera viszont jól kiegészíti a fő kamerát, kellemes bemosásokat lehet csinálni vele Portré módban. A 48 megapixeles fő egységet több telefon is használja, ez ma már nem nagy szám a 108 MP-es mobilok világában. A képek nem rosszak az ár tükrében, de azért semmi extrát nem nyújtanak, a színek elég jók, de tapasztalható némi bemosódás. Az éjszakai minőséget meg inkább hagyjuk, olyan mintha valaki túlvizezte volna a festményeket, majd egy kontúrjavítóval körbehúzta volna a vonalaikat. A fényeket valamiért nagyon felerősíti, ez főleg a kivilágított épületeknél zavaró.

A videós szegmens sosem volt erőssége az olcsó telefonoknak.

Viszont az M3 Pro 5G esetében front és a hátsó szenzor is elektronikusan stabilizálja a képet 1080p 30 FPS felbontás mellett. Ez viszonylag jól működik, de ennél többet nem is lehet tőle elvárni, ráadásul eléggé zajos a kép, a részletek sok esetben hiányoznak, a távolabbi vegetáció – pl. fák levelei – elmosódnak. A részletesség kapcsán pedig annyit tudok elmondani, hogy az Mbps szám nem sokkal nagyobb, mint amit a YouTube enged, szóval nem azért néz ki így az anyag, mert a videómegosztó lerontotta volna.

Összegzés

Mostanában sokat hallottam a „diszruptív” szót a különböző bemutató videókban, és tulajdonképpen ez igaz a Poco M3 Pro 5G-re is. Ennek az oka az 5G támogatás, amit nem sok készülék tud ebben a kategóriában. Ráadásul elég jó erőben is van, veri például a Redmi Note 10 Prót Antutu pontban, de hát valahol muszáj volt olcsósítani. A 90 hertzes IPS kijelző sokak szemében csak poszteradat, nem mindenki veszi észre a magasabb frissítést, ellenben a fényereje elég alacsony, így napfényben nehezen látható, és oldalról betekintve mindenféle furcsa színelmosódásokat tapasztalhattok. A másik a gyenge videós képességek, és hát a képkészítés kapcsán is lenne még mit javítani.

Ez viszont a konkurenseknél is így van, viszont ők nem adnak bika SoC-t, 6 GB RAM-ot, meg majdnem 3 napos üzemidőt sem, de a 90 Hz-es kijelző is ritka, mint a fehér holló, legalábbis ebben a szegmensben. Szóval összességében a Poco M3 Pro 5G nálam a legjobb alsó-közepes készülék, olyan hibákkal, amit többnyire máshol is tapasztaltam. A gond az, hogy az ára sem igazán alsó-közepes. A két variánsért jelenleg 59 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot (4/64), és 65 500 Ft-ot (6/128) kérnek, mindkettőre alkalmazható a AEKOLJUN23 kupon. Mivel elég csekély az árkülönbség, én a nagyobbik modellt venném a Poco hivatalos Aliexpress boltjából. EU raktárból is rendelhető, így az új áfaszabályok életbe lépése után is biztosan áfa- és vámmentes lesz.

Pro

 • Kategóriája egyik legerősebb telefonja
 • 6 GB RAM-mal szerelt verzió is elérhető
 • Jó üzemidő
 • Szebben néz ki, mint az előd
 • 5G támogatás mellett még tonnányi port is helyet kapott a telefonban
 • 18 W-os gyorstöltés
 • 90 Hz-es képfrissítés

Kontra

 • Gyenge videós képességek
 • A kijelző fényereje alacsony, oldalról mosódnak a színek
 • Ez az ár azért inkább a középkategória alja

hirdetés