hirdetés

BlitzWolf BW-KB0 mechanikus billentyűzet teszt

Karakter katyvasz

teszt
BlitzWolf BW-KB0 mechanikus billentyűzet teszt 1

Forrás: Banggood.com

írta: Don Kartács
2022-07-26

A mechanikus billentyűzetek között elég ritka az igazán kisméretű darab, de a BlitzWolf ezt is megoldotta. A 61 billentyűs kialakítás rengeteg mindent tud, van háttérvilágítása, használhatjátok vezetékkel vagy anélkül is, ráadásul 3 különböző leütési nehézségű és zajosságú kiszerelésben is árulják. 16 800 Ft-ot kérnek érte kínai raktárból a BGHU2351 kuponnal, a szállítás ingyenes, az áfát a Banggood állja.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Alapvetően 2 színben és három kialakításban kapható,

ami a Cherry MX márka színeire hivatkozik, ahogyan mindenki. A barna a hangos verzió, ez való gépelésre, a piros inkább játékra és az a halkabb, illetve van a kék, ami még hangosabb és „clicky” típusú, tehát a lenyomáskor van egy kis ellentartás, majd végül egy kattanás. Aki beszél angolul és szeretné magát kiképezni ezekből, az ezen a linken nézelődjön, de a lényeg az, hogy nálam a kék járt, ami csendesebb, mint a Thunderobot barnája, pedig elvileg ennek nem így kellene lennie. Viszont a klikk tényleg ott van, más a hangja, szerintem jobb a kéken, mint a barnán gépelni, de ez ízlés dolga is.

Érdemes még néhány alapfogalommal tisztában lenni, hogy megértsétek a mechanikus billentyűzetek lényegét. Ezek nagyon ellenálló, több tízmillió leütésre tervezett darabok, amelyek, ahogy a nevükből is kiderül, egy mechanika segítségével üthetők le. A hagyományos megoldások egy membránnal dolgoznak, az élettartamuk sokkal kisebb, és rosszabb is a leütési érzet. Szerintem annak, aki a munkája során sokat gépel, csak a mechanikus megoldások játszanak. Szintén fontos még két fogalmat megjegyezni, az egyik a billentyű távolság, minél sűrűbb, annál könnyebb egyszerre több billentyűt leütni, szerencsére ez a BlitzWolf esetében nagyjából ideális. Miután megszoktam, mi hol van, kevés elütést produkáltam. A másik fontos dolog az ún. „contoured keys” kialakítás, ilyenkor egy picit görbítettek a billentyűk, könnyebb kitapintani és leütni őket, ezt is megkapta a KB0.

Még egy fontos dolog lenne, ez a „ghosting”,

amikor túl sok karakatert üttök le túl rövid idő alatt, és ilyenkor néhány hajlamos elveszni. Egy szót nem ír erről a BlitzWolf, de képtelen voltam előidézni a jelenséget, akármennyire is vertem a cuccost, szóval szerintem ez ellen is védett, vagyis rendelkezik anti-ghosting funkcióval. Ami még különösen tetszett, hogy 8 fokban meg lehet emelni a KB0-et kis, kihajtható lábak segítségével, ráadásul ezt a test is megtámasztja, így esély nincs arra, hogy kitörjétek. Itt azonban a dicshimnusz véget ér, ugyanis számtalan olyan dolgot tapasztaltam, amitől hülyét kaptam használat közben.

A 61 billentyű az informatikai álmoskönyvek szerint is rossz jel,

nekünk magyaroknak ugyanis a 101, a 102, de még inkább a 105 gombos , angol elrendezésű, ISO szabvánnyal rendelkező kialakítás a nyerő. Vagyis, egy csomó billentyű hiányzik ahhoz, hogy kellemesen használni lehessen, de hát ez a kis méret átka. Ezzel nem lenne baj, ha nem lennének olyan problémák, mint a hiányzó „0” számkarakter, amit sehogyan sem tudtam bevinni, kivéve, ha átváltottam angol karakterkészletre, akkor meg buktam az „ö” betűt, ASCII kódokat meg nem fogok begépelni, az tuti. A hosszú „í” kiírása itt is az ALT+J kombinációval érhető el, a többi ékezetes karakternek viszont jutott hely a mindenféle spéci karakter helyén, ha magyar kódlapot használtok.

Ami még nagyon nem tetszett, hogy szinte folyamatosan FN gombokat kellett használnom, miközben gépelek, például akkor, amikor kreáltam egy elütést és vissza akartam volna pár karaktert lépkedni a nyilakkal. Értelemszerűen a méretcsökkentés egyik áldozata a jobboldali numerikus pad lett, vagyis a nyilakat, a számokat, a pgup, pgdn és hasonló billentyűket is FN gombokkal kell aktiválni. Ez elég zavaró tud lenni munka közben, de azt sem gondolnám, hogy játékhoz annyira ideális lenne. Sokkal inkább egy jó minőségű, kis helyen is elférő, hurcibálós cuccról van szó, amit be lehet rakni a laptop mellé, a táskába.

Volt még egy dolog, ami bosszantott, ez pedig az RGB LED-es világítás.

Alapvetően tök jó, hogy van, 20 féle lélegzést, villogást, hullámot tud, viszont mire megtaláltam, hogy lehet egyszínű, nem vakító fényerőre állítani, kihullott a hajam. Leírom, hogy nektek már ne kelljen szívni vele. FN+\ jelekkel lehet váltogatni az effektek között, míg FN+[ és FN+] gombokkal állíthatjátok a fényerőt. Az intenzitást a vessző és pontosvessző variálja, vagyis, hogy az effekt milyen gyorsan vagy lassan villogjon. És most jön a lényeg, meg kell keresnetek az egyik, nem villogó alapszínt, majd az FN+ENTER billentyűvel addig lapozni, amíg ki nem adja a fehér háttérszínt. Persze a másik 7 színből is választhattok, de a lényeg az, ezzel szimulálható a hagyományos billentyűzetvilágítás.

Mint minden komolyabb billentyűzethez, ehhez is van szoftver, amivel felül lehet bírálni az egyes gombok által kiírt karaktereket. Összesen 3 különböző profilt menthettek el, illetve írhattok is makrókat, ha ehhez van kedvetek. Aki nem szeret FN gombokat nyomkodni a színek állításához, az a színskálát is átszabhatja a szoftverből.

Összegzés

Kicsit nehezen tudtam afölött dűlőre jutni, hogy a BlitzWolf BW-KB0 egy jó billentyűzet-e vagy sem. A kérdés az, hogy mire: munkára semmiképpen. Egyszerűen nincs elég gomb rajta a gépeléshez, túl sokat kell az FN gombhoz nyúlni, nehéz kiírni a magyar ékezeteket, és hasonlók. A minősége viszont jó, kellemes rajta leütni a karaktereket, a fényei is rendben vannak, ha megszokjátok, hogyan kell beállítani. Gamingre szerintem szintén kicsi, ott a WASD a hangsúlyos, meg a programozhatóság – ezt mondjuk tudja -, ez inkább egy könnyen hordozható, vezetékes és vezeték nélküli klaviatúra egyben.

Aki ilyet keres, az nyugodtan kiadhat érte 16 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, amit a BGHU2351 kuponkóddal lehet elérni, a szállítás ingyenes, az áfát a Banggood állja.

Pro

 • Jó minőség
 • Kicsi, könnyen elrakható
 • Szoftveresen átprogramozható
 • Nagyon sokrétűen variálható LED-ek
 • Az ára arányos a tudásával

Kontra

 • Egyszerűen nincs elég gomb minden karakterhez
 • Bonyolult FN gomb struktúra
 • Bonyolult világításvezérlés

hirdetés