hirdetés

Proscenic Ultenic U11 állóporszívó teszt

Nem emelem piedesztálra

teszt
Proscenic Ultenic U11 állóporszívó teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-07-17

A Proscenic egy viszonylag ismert kínai takarítógép gyártó, akik az olcsóbb, de még minőségi szegmensbe gyártanak eszközöket. Tulajdonképpen az Ultenic U11 a Xiaomi almárkáinak állít ellenfelet, több mint 50 perces üzemidejével, 25 000 Pa-os szívóerejével, cserélhető akkumulátorával és egy csomó kiegészítőjével. 67 000 Ft-ot kérnek érte a BGHU2306  kuponnal cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

És itt kezdtem el azon gondolkodni, hogy ki akarna kiállítani egy porszívót ahelyett, hogy elrejtené azt mondjuk az előszobaszekrénybe? Különösen akkor, ha azért vannak ennél a modellnél szebb darabok is a piacon. Az állvánnyal is az a baj, hogy egy csomó helyet elfoglal, de mondjuk a muskátlit rá lehetne futtatni, ha másra nem jó. Egy dologra azért alkalmas, a cuccok nem fognak a fiók mélyén vagy szanaszét heverni a lakásban, hiszen az állványra mindegyik felaggatható. A kiegészítők között szívesebben láttam volna a felmosótartályt és platnit – extra, külön kell megvenni -, ilyet találtok pl. a Xiaomi Jimmy JV65 Plus dobozában. Vagy egy extra aksit – amit egyébként más sem vág hozzátok ingyen -, ezek ugyanis hasznosabbak lennének, ha már a telep cserélhető. Van egyébként egy Ultenic U11 Pro verzió is, abban fali adapter van az állvány helyett, és a műszaki paraméterei is egy kicsit jobbak.

A konzolra ugyan felakasztható az Ultenic U11, de csak akkor, ha az akku is rajta van.

Ezt ugyanis külön is lehet tölteni, meg a tartójában is, de ha kiveszitek a porszívóból, akkor az egyszerűen eldől, tehát máris lehet az állvány mellé lefektetni, az akkujába meg külön bedugni a töltőadaptert. Ez szerintem egy elég nagy öngól, számomra logikátlan, miért oldották meg ezt az egészet így. Ami a műszaki paramétereket illeti, azok elég ütősek, 52 perces üzemidő, 25 kPa szívóerő és kifejezetten gyors töltés – 2-3 óra -, bár nem hiszem, hogy ilyen frekvenciában takarítana bárki. Már ebbe a modellbe is építettek egy érintőkijelzőt, ami a szokásos dolgokat jeleníti meg, mint a töltöttség, az üzemmód vagy a hibajelzések. Nagyon mást nem is érdemes említeni az U11-gyel kapcsolatban, így nézzük a takarítást.

 

Proscenic Ultenic U11 – Gyakorlatias, nem szép

Egy gyakorlati előnye az Ultenicnek, hogy 650 ml-es a portartálya, tehát viszonylag ritkán kell majd üríteni. A szűrés a szokásos négylépcsős, a végén egy HEPA filterrel, tehát túl sok por nem jut ki belőle, itt hozza a szokásos sztenderdeket. A takarítást a nagy motoros fejjel kezdtem, ez egy kombinált henger, aminek egy része puhább, másik része keményebb sörtékből áll, a tengely körül pedig elcsavarták a kefét, így hatékonyabban tisztítja pl. a szőnyegeket.

Egyből észrevettem a bekapcsolás után több dolgot, van közöttük jó és rossz is.

Kezdem az utóbbival, nekem a vezérlés egy kicsit logikátlan. Három erősséget lehet kapcsolni, amelyek sorban az Eco, az Auto és a Max. A töltöttséget nem százalékban, hanem egy többlépcsős elem ikonnal jelöli, így azért elsőre nehezebb levenni, mennyi kakaó van még a gépben. A ravasz húzására elindul és leáll az U11, viszont csak két fokozat kapcsolható, míg az érintőpanelről 3, de onnan meg nem lehet elindítani és leállítani a berendezést. A keféjét egyfolytában forgatja, vagyis nem áll meg mint egyes Xiaomi modellek esetében, amivel nekem nincs bajom, legalább nem kell folyamatosan húzni a ravaszt.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A jó hír az, hogy itt is van LED a motoros fejen,

ami arra remek, hogy egyrészt jobban lássátok a koszt, másrészt pedig a sötét sarkokat is könnyebb így takarítani. Amit a párom mindig mondani szokott: nem mindegy, mennyire könnyű tolni a porszívót, illetve hogyan fordul a fej. Szerintem remekül, hatalmas kerekek vannak az oldalán, nagyon egyszerű vele az ágy vagy a cipőtartó alatt kavarni. Felemelni sem nagy feladat, 1,65 kg-ot nyom, vagyis a függönykarnist is gyorsan le lehet vele rendezni, köszönhetően a különböző szűkítővégeknek.

A gép ráadásul erősnek és csendesnek is érződik. 7500, 11 500, 18 500 és 25 000 Pascal a szívóerő, és ez alapján a gyártó arra utal, hogy automata módban szabályozza a szívóerejét, ami szőnyegeken jön a legtöbbször elő. Ami a hangját illeti, 80 dB-nél kevesebbet adnak meg, ami szerintem leírva nagyon sok, de az orgánuma nem kellemetlen, szóval nem rossz ezt hallgatni. Azért megmértem egy appal, az eredmény 67/70/75 decibel lett, ami szerintem korrekt.

Ami a működési időt illeti, ezt a gyártó nagyon korrekt módon, intervallumban adja meg. Erre azért van szükség, mert nem mindegy, hogy a motoros fejjel vagy e nélkül használjátok. Ezek alapján a következőképpen alakul a használati idő egy akkutöltésre vetítve:

 • Eco mód: 52-55 perc (motoros fejjel és nélküle)
 • Auto mód: 17-31 perc (motoros fejjel és nélküle)
 • Max mód: 12-14 perc (motoros fejjel és nélküle)

Tapasztalataim szerint ezek nagyjából valós adatok,

tényleg volt egy kis szórás a méréseimben is. A lényeg persze az, hogy jól takarít, remek a motoros fej, szépen felszedi a koszt, tehát arra kiváló, amire tervezték.

Összegzés

A Proscenic Ultenic U11 egy jó porszívó, a gond az vele, hogy ezért a pénzért már bőven lehet választani a Xiaomi mindenféle alcégéhez köthető termékekből is, mint a Jimmy, a Dreame vagy a Roidmi. Egyedül a Roborock modellek játszanak más ligában, viszont a Proscenic sem ad a gyengébb minőségért cserébe annyit, amennyit vártam. Ezt pótolhatná a cég pl. a csomagba helyezett plusz akkuval vagy a felmosó platnival. Ettől függetlenül a 67 000 Ft nem sok érte, ez kb. a Jimmy JV65/65 Plus és a Jimmy JV83 szintje, ami a tudására is igaz.

Ami nem tetszett, az a minősége, szerintem az „átlagos” szó rá a legmegfelelőbb, a vezérlése picit zavaros, és a kijelzőn megjelenő adatok is lehetnének egyértelműbbek. Ezek viszont mind olyan apróságok, amikkel bőven együtt lehet élni, a használatot pedig nem befolyásolják. Az Ultenic U11 jól takarít, hosszú az üzemideje, van beépített kijelzője, egy csomó kiegészítője, szabályozza a saját szívóerejét, és az akkuja is cserélhető.  Ezek tükrében a 67 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., amit a a BGHU2306  kuponnal kérnek érte, nem rossz, de az erősebb Ultenic U11 Pro is kb. ennyibe kerül – 64 000 Ft -, vagyis megeszi a kisebb modell vacsoráját. A termékek cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett érkezik.

Pro

 • Viszonylag sok kiegészítő
 • Remek takarítási képességek
 • Szívóerő szabályozás
 • Beépített kijelző
 • Jó a motoros fej, könnyen fordul és a LED is hasznos rajta

Kontra

 • A minősége lehetne jobb
 • Egy-két kiegészítőt külön meg kell venni
 • Nem biztos, hogy pont ezt a terméket tenném ki a szobámba, így a tartó kicsit felesleges (de van Pro verzió, ahhoz nem adnak ilyet)
 • Az Ultenic U11 Pro erősebb és olcsóbb

hirdetés