hirdetés

Robotporszívók és takarító eszközök


Az elmúlt évek legnépszerűbb eszközei a robotporszívók, ebből is főleg a Xiaomi modelljei emelkedtek ki. Azonban a takarítás nem kizárólag ezen termékek használatában merül ki, számtalan másik berendezés áll rendelkezésre, amellyel a lakás tisztán tartása megvalósítható. Ez nemcsak azért fontos, hogy csökkenjen a kosz mennyisége, hanem egészségmegőrző szerepe is van, ami az allergiásoknak és az asztmásoknak lehet fontos.

Tartalomjegyzék

 1. Mi alapján válasszunk robotporszívót?
 2. Milyen robotporszívót vegyünk?
 3. Jó tanácsok robotporszívó használatához
 4. Van-e értelme a felmosás funkciónak?
 5. Jó-e a vezetéknélküli porszívó?
 6. Párásítás és atkamentesítés
 7. Összefoglalás

1. Mi alapján válasszunk robotporszívót?

Nyilván mindenkiben ez a kérdés merül fel először. Azt, hogy milyen porszívót kívánunk venni, alapvetően a lakásunk kialakítása dönti el. A fő szempontok:

 • milyen felületeket kell takarítanunk és ezeknek milyen az aránya egymáshoz képest
 • milyen a lakás kialakítása: van-e küszöb, háziállat, hosszú hajú személy, illetve mennyi szőnyeg fedi a járóterületet
 • szükségünk van-e app alapú vezérlésre
 • idegesít-e a logikátlan mozgás, azaz szükségünk van-e térképes porszívóra
 • mekkora az alapterület /másodlagos szempont/

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Xiaomi modelljei mind nagyon nagy alapterületet képesek lefedni, a 360 S6 nem különben, így igazából ma már ez nem akkora probléma. Ráadásul a lakásunk alapterülete alapján nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mekkora a tényleges takarításra váró terület, hiszen ha tele van élőhelyünk bútorokkal, akkor azok a részek mind kiesnek. Egy átlagos 50 nm-es lakásban ez 25-30 négyzetmétert jelent. Még a legkisebb akkumulátorral rendelkező modellek is végigsöpörnek 80-100 nm-nyi padlót, vagyis emiatt nem kell aggódnunk.

A felületek anyaga viszont egyáltalán nem mindegy. Egyenletes járólapról, parkettáról, linóleumról minden robot könnyedén felszedi a koszt, ezért nem érdemes a szívóerőt különösebben számításba venni. Sokkal fontosabb az, hogy a szívótorokhoz milyen módon juttatja el a porszívó a koszt.  Jellemzően oldalkefével maguk alá söprik, ezzel a módszerrel fal mellett is lehet takarítani. Egyes gyártók ráadásul az általában kör alapkú test egyik “oldalát” ellapítják, hogy a porszívó párhuzamosan a fal mellé tudjon állni. Ezt egészíti ki a hengerkefés fellazítás, ez szőnyegen jön jól.

A kőpadlók és metlakik már nem ilyen egyszerű terepek, mivel a fugák mindig lejjebb helyezkednek el, mint maga a felület. A nagyobb szívóerő előnye itt jöhet ki, az erősebb gépek a mélyebb részekről is fel tudják szedni az oda nem illő dolgokat.

A szőnyeget csak a hengerkefével ellátott modellek tudják alaposan takarítani, és itt is hasznos a minél nagyobb szívóerő. Sok modell érzékeli, ha szőnyegre kerül, és automatikusan megemeli a szívóteljesítményt. Hosszú szálú, sűrű szőnyegben általában minden porszívó elakad, ugyanis egyszerűen belesüllyednek a kerekek, és nem képes előrehaladni a gép. A rongyszőnyegeket és kisebb kárpitokat pedig előszeretettel gyűrik maguk alá, majd ezáltal elakadnak, így ezek takarítására nem igazán alkalmasak a robotok.

A küszöb esetében az a kérdés, hogy a mikrokapcsolós ütköző milyen magasra került. Ha túl alacsonyan helyezkedik el, akkor neki fog menni az eszköz, és visszafordul, emiatt nem tud majd áthaladni egyik szobából a másikba. Az újabb robotporszívók azonban egy kicsit megemelik magukat, és az egyik kereküket felküzdik a burkolatváltóra, így már át tudják húzni magukat a szobahatáron. Ennek mestere a Xiaomi Xiaowa, de a Roborock S50 sem rossz benne. A legtöbb porszívó 15-20 mm-es küszöböket tud maximum megmászni, és az íves térelválasztó léceken való átjutásban sem jeleskednek. Ezek szerencsére jól kiküszöbölhetők házi rámpák gyártásával, én pl. gumi lábtörlőből készítettem egyet otthon, és így már simán átjut a porszívó egyik helyiségből a másikba.

Az emberi haj és állatszőr feltakarítása sem feltétlen a robotporszívók erőssége, legalábbis a hengerkefe nélküli változatok nem jeleskednek ebben. A kefés verzióknak viszont nem akadály ez sem, mivel a szőrszálakat nem a szívótorok tünteti el, hanem a hengerkefe tekeri fel, amit szerencsére egyetlen mozdulattal ki lehet emelni a porszívótestből. A legtöbb robothoz adnak egy pengét is, amivel elvághatjuk a szálakat, így segítve az eltávolítást.

Működést tekintve kétféle robotporszívót különböztetünk meg:

 • véletlenszerű mozgással takarító robotok
 • virtuális térkép alapján takarító robotok
Véletlenszerű mozgásminták

Az előbbi csoport gyakorlatilag annyit csinál, hogy egy előre leprogramozott algoritmus alapján variálja az útját, amit véletlenszerű elemekkel egészít ki. Ez általában úgy néz ki, hogy megindul egy irányba amíg nem ütközik neki valaminek, majd elindul másfelé. Aki azt gondolná, hogy a pont, az él, a cikk-cakk és hasonló takarítási mintáknak van értelmük, azt ki kell hogy ábrándítsam: ez csak a látszat meggyőző kelléke, azt az érzetet sugallja, hogy beavatkozhatunk a folyamatba, igazából azonban semmi jelentőségük. Egy csomó gyártó azt állítja, hogy ez nem így van, tartalmaznak valamilyen logikát – ez egyébként nem hazugság -, de ezt a gyakorlatban mi úgysem értjük majd meg. A fontos az, hogy NE NÉZZÜK, mit csinál, mert fel fogjuk magunkat idegesíteni. Hagyjuk hogy dolgozzon, mert ha elég ideig megy, általában az egész lakást kitakarítja térképes társaihoz hasonló alapossággal. A probléma az vele, hogy mivel nem tudja milyen területeken haladt már át, ezért vannak részek, ahol többször is átmegy, és addig takarít, amíg le nem merül, ilyenkor visszatér a dokkolójára. Értelemszerűen ezek az olcsóbb modellek.

Virtuális térkép

A virtuális térkép alapján dolgozó eszközök a szenzorkészletükkel feltérképezik a lakást, majd ez alapján tervezik meg a takarítási útvonalat, amit egy applikációban követhetünk nyomon. Ezek a gépek tűnnek valóban okosnak, hiszen számunkra is logikus módon mozognak, kikerülik a tárgyakat és mindenhol egyenletesen, alaposan kitakarítanak. A térképnek hála tervezhető a terület nagysága, a takarítás időtartama, és egyéb extra szolgáltatásokat fűzhetnek fel a gyártók a telefonos alkalmazásra. Jellemzően ezek a robotok sokkal szélesebb szenzorkészlettel rendelkeznek,  mint „buta” társaik, emiatt drágábbak, de hatékonyabbak is.

Mi egyértelműen a térképes robotok mellett tesszük le a voksunkat, mindannyian végül ilyen gépeket választottunk otthonra is. Így azt tanácsoljuk, hogy ha belefér a keretbe, inkább spóroljatok még pár tízezret, és térképes gépet vegyetek, mert hosszú távon sokkal hatékonyabb és idegkímélőbb lesz a használata.

A robotokat alapvetően kétféle módon – távirányítóval vagy okostelefonos applikációval – irányíthatjuk, de vannak modellek, amikhez mindkettő jár. Az okosabb gépek mind app alapúak, de az olcsóbb modellek között is találunk ilyeneket, nyilván a térképes társaikhoz képest szűkebb funkciókínálattal. A mobil app alapvetően kényelmesebb, mivel így távolról is elindíthatjuk a robotot (WiFi-n kapcsolódik az internethez, és a gyártó szerverén keresztül kommunikál a telefonunkkal, így nem muszáj egy hálózaton lenniük), egy csomó extrát beállíthatunk és grafikus felületen láthatjuk a dolgokat. Hátránya, hogy az általában Kínában lévő szerverek miatt időnként lassú tud lenni a kommunikáció az app és a gép között. Sokak félelme egy esetleges adatszivárogtatás a külső szerverek használata miatt, de ha megbízható gyártó készülékét választjuk, ettől nem érdemes tartani.

Nézzük, milyen szenzorokkal operálnak a robotporszívók:

 • infra: akadályérzékeléshez használják, de a fekete felületek elnyelik az IR sugarakat, emiatt ezeket nem látja a robot
 • ultrahang: az előbbivel azonos feladatra alkalmazzák, de sokkal pontosabb, jellemzően a tárgyelkerülés alapját képezi
 • kamera: 360 fokban pásztázza a területet és feltérképezi a szobában elhelyezkedő tárgyak helyzetét és távolságát. A kínai eszközök jellemzően nem ezt használják, hanem a LIDAR-t.
 • LIDAR (LDS): más néven lézeres fejegység, amely a visszaverődő sugarakból építi fel a térképet, illetve tapogatja le a tárgyakat. Ezt onnan ismerhetjük fel, hogy egy kis torony van a robot tetején, ami forog. A kisebb tárgyakat nem érzékeli.
 • mikrokapcsolós ütköző: ez leginkább az autók lökhárítójára hasonlít, de képes hátrafele elmozdulva csillapítani, ezzel érinti meg a tárgyakat a robotporszívó
 • leesés elleni érzékelő: olyan helyeken fontos, ahol lépcső található a lakásban, azt figyeli, hogy a padlótól mért távolsága mennyi az eszköznek
 • nyomásérzékelő: kizárólag a Xiaomi Roborock S50 rendelkezik vele, és a tárgyak – például ágy – alá beszorulást akadályozza meg

Gyakorlatilag az összes porszívó, amely képes lézeres letapogatásra, applikáció alapú. Ez egyben azt is jelenti, hogy extra szoftveres szolgáltatásokat lehet implementálni a készülékbe, ilyen például az adott területen belüli takarítás (geofence), vagy az ellenkezője, egy terület kizárása a térképről. Így le tudunk határolni a szobákat, ahol a robotporszívónak dolgoznia kell. Persze sok minden mást is tudnak ezek az eszközök, ehhez érdemes elolvasni az adott termék tesztjét.

2. Milyen robotporszívót vegyünk?

Folyamatosan tesztelünk robotporszívókat, így vásárlás előtt mindenképp érdemes átböngészni a megfelelő cikkeket. A fentiek alapján alapvetően a Xiaomi és a 360 termékei ajánlottak, nekünk ezek most a kedvenceink (mindegyik hengerkefés):

 • Xiaomi Roborock S50 (S51, S55): A Mi Robot utódja, fejlett, szinte mindentudó porszívó jó ár-érték aránnyal. App alapú, LIDAR-os, térképet épít. Ezen kívül intelligens virtuális fal, felmosás, felső nyomásérzékelés (beszorulás ellen), szőnyegtisztítási funkció, az elődhöz képest csendesebb működés és nagyobb szívóerő jellemzi. Ára 350-400 körül szokott lenni.
 • Xiaomi Roborock S5 Max: Az egyik legfejlettebb, ezáltal egyik legdrágább (450-550 dollár) gép is a piacon. App alapú, LIDAR-os, épít térképet, amit fel tud bontani helyiségekre is, és a különböző szobákat akár külön napokon is tudja takarítani. Felmos, és van benne vízpumpa is, így szabályozható a víz mennyisége, és nem áztatja el a szobát. Kijelölhetünk no mop zónákat (ahol ne mosson fel), így a szőnyegeket nem fogja összevizezni, de felporszívózza. Nagyon jól mászik küszöböt, és nagyon intelligensen mozog, minden akadályt kikerül és nem akad el szinte semmiben.
 • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop: A kifutó Mi Robot utódmodellje. App alapú, LIDAR helyett kamerával épít térképet, és már felmosni is tud. Erősebb lett a szívóerő is, egyébként hasonlóan intelligens és jól felszerelt gép. Induló ára 280 dollár körül van.
 • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro: Roborock S50 szintű gép, LIDAR-os, app alapú, térképet épít. Ugyanolyan fejlett és jól felszerelt, felmosni is tud, és vízpumpával is rendelkezik, mint az S5 Max. További különlegessége, hogy felmosás közben „riszálja magát”, ezáltal ténylegesen hatékony törlő mozdulatokat tesz. Induló ára 350-380 dollár körül alakul.
 • 360 S6: LIDAR-os, app alapú, térképépítős gép. A 360 nevű szoftverfejlesztő cég gyártatja, éppen ezért szoftveresen meglehetősen patent eszközről van szó, tudása vetekszik a Xiaomi Roborock S50-nel. Különbség, hogy a 360 S6 nem rendelkezik felső nyomásérzékelő szenzorral – így be tudja magát szorítani -, kisebb az akkumulátora, illetve gyenge a küszöbmászó képessége. 400-450 dollár körül mozog az ára.
 • 360 S7: A Roborock S50 és az S5 Max között helyezkedik el tudásban, rengeteg funkciója van, stabil és intelligens működésű, app alapú, térképet épít, LIDAR-os. Nagyon jó küszöbmászó, tud felmosni, érzékeli a víztartályt. Ára 380-420 dollár kötül alakul.
 • Lenovo X1: Ugyanaz a gép, mint a 360 S7, csak szoftveresen újabb és még többet tud. Ára 420 dollár körül alakul.
 • Zigma Spark 980: A Mi Robot és a Roborock S50 között elhelyezkedő gép, LIDAR-os, app alapú, térképes. Csomó okos funkciója van, három fokozatban képes felmosni, saját hangfájlokat tölthetünk rá. Hátránya, hogy nem a legjobb küszöbmászó. Ára ~290 dollár.

Kifutóban lévő, de nagyon ajánlott modellek (ha találtok még valahol, akkor jó vételek):

 • Xiaomi Xiaowa C10: Olcsó, infravörös alapokon működő porszívó, gyakorlatilag a nagyobb modellek egyszerűsített változata. Applikáció alapú, de nem épít térképet, viszont szépen takarít, nagy portartállyal rendelkezik, és jól mászik küszöböt. Ára 200 dolcsi körül szokott lenni.
 • Xiaomi Mi Robot: az első generációnak is szokták nevezni, a legjobb ár-érték arányú porszívó a piacon. App alapú, LIDAR-os, térképet épít, nyomon követhetjük a takarítási folyamatot, visszaadja a takarítási paramétereket a képernyőre, rendelkezik geofence funkcióval, kapható hozzá mágneses virtuális fal, viszont nem mos fel és a küszöbmászó képessége gyengébb. Általában 280-300 dollár körül kapható. Ugyanezt tudja, csak fel is mos

3. Jó tanácsok robotporszívó használatához

Első és legfontosabb dolog, hogy ha kupi van, azt a robotporszívó sem rakja helyre. Össze-vissza futó kábelek, a földön heverő dolgok mind akadályozzák a takarítást, sőt a székeket sem tudja kihúzni maga előtt. A legnagyobb tanulság az, hogy ha ilyen eszközt akarsz használni, valamekkora rendet kell tartani.

Néhány alapszabály, ami segít, hogy a takarítás hatékony legyen:

 • minden kábelt tekerj fel, ami útban lehet, mert ezekben elakad az eszköz
 • húzd ki vagy tedd fel az asztalra a székeket
 • a rongyszőnyegek rojtjait az összes eszköz beszívja, ezzel meg is állt a takarítás, így ezeket told be egy sarokba vagy tekerd fel
 • a dokkolót úgy helyezd el, hogy kétoldalt és előtte is legyen 1 méter üres terület, különben nem tud ráállni az eszköz
 • ha le akarsz egy szobát határolni, vagy használd az elektronikus falat vagy csukd be az ajtókat
 • ha időzítve indítod el, míg munkába mész, senkit nem fog érdekelni, milyen hangos az eszköz, felrakhatod maximum szívóteljesítményre is
 • Ha elakad valahol a robot, az applikációban a legtöbb esetben van egy „where are you?” funkció, amit ha megnyomunk, hangosan jelzi, hol található
 • felmosás funkciót csak felügyelet mellett használd
 • a robotporszívózás nem helyettesíti a hagyományos porszívózást, csak ritkítja azok számát. Erre megoldás a vezetéknélküli porszívó
 • a függöny képes megtéveszteni a LIDAR-os robotporszívókat, ha eltakarja a szenzort, ezért érdemes oldalra kikötni. Ugyanez igaz a háromlábú fotós állványokra is, ezeket előszeretettel borítják fel, így érdemes őket elpakolni.

4. Van-e értelme a felmosás funkciónak?

Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy nem sok. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy itt valamilyen őrülten bonyolult szivattyús mechanizmusról van szó, azoknak csalódniuk kell: a legtöbb esetben egy egyszerű gumicsövön csöpög a víz egy felmosórongyra, amit végighúz a gép a padlón. Kivétel a Roborock S5 Max, ami vízpumpával adagolja a vizet, és a Vacuum-Mop Pro, ami vízpumpa használata mellett riszáló mozdulatokkal törli fel a padlót, ami már egész hatékonynak nevezhető.

A legtöbb robotporszívónak fogalma sincs arról, hogy rajta van-e a felmosó adapter vagy sem. Emiatt az alábbi problémák állhatnak elő:

 • felakad a küszöbön, mert lelóg a tartály
 • rámegy a szőnyegre és “felmossa” azt
 • elakad valahol, miközben továbbra is folyik belőle a víz
 • bedokkol úgy, hogy rajta van a víztartály
 • a követ a fugák mélyebb részei miatt szakaszosan mossa csak fel

Persze azért minimális értelme még így is van, hiszen például laminált padlón leköti a koszt, de az igazi megoldás pl. a Xiaomi SWDK elektronikus felmosó.

Xiaomi SWDK elektronikus felmosó: ez egy nyéllel ellátott, víztartályt és motoros pumpát tartalmazó, mechanikus dörgölést alkalmazó eszköz, amelynek az elején egy LED sor világít. Mivel folyamatosan mozog a fej, képes a legmakacsabb koszt is eltávolítani, amit például egy robotporszívó sosem fog. A folyadékokból filmszerűen vékony réteget képez, így a hagyományos felmosással szemben nagyjából ötször gyorsabban száradnak a felületek. Sokkal kényelmesebb vele haladni, hiszen nem kell a felmosófejet kicsavarni, ráadásul szépen teríti is az elektromos pumpa a vizet.

5. Jó-e a vezetéknélküli porszívó?

Ahogy már feljebb is írtam, a robotporszívó nem feltétlenül váltja ki a hagyományos porszívózást, viszont nagyban csökkenti azok számát. Ha eddig hetente egyszer porszívóztál, akkor ez a szám drasztikusan csökkenni fog, de néha azért szükség lehet a kézi takarításra is.

Van  azonban néhány probléma a hagyományos porszívóval:

 • iszonyatosan nehéz: egy átlag porszívó 10-12 kilogramm. Ezt meglehetősen kellemetlen felemelni a polcokig vagy mondjuk a szekrény tetejéig
 • elektromos kábel: mivel nem akkumulátorról megy, ezért akkora távon tudunk takarítani vele, ameddig a zsinórja elér. A huzigálás viszont leveri az ajtófélfáról a festéket, állandóan át kell dugni egy másik konnektorba, ráadásul a kábel behúzó mechanika hajlamos elromlani
 • pucolni vagy cserélni kell a porzsákot
 • sok helyet foglal, nem esztétikus

Erre kínálnak megoldást a vezeték nélküli porszívók, amelyek teljes mértékben kiváltják a hagyományos porszívót, mi már nem is használunk mást otthon. Az ötlet egyébként a híres Dyson-tól származik, tulajdonképpen ezt másolja mindenki. A dolog lényege, hogy a szívóerőt nem nagy elektromos teljesítménnyel, hanem a megfelelő légáram kialakításával érik el, aminek a fő letéteményese a fejben elhelyezkedő forgókefe. A kínai márkák közül a Xiaomi Jimmy, Roidmi, Dreame és a Puppyoo gépei mind kiválóak, és jól le is fedik a piacot. Ezek közül nyugodtan választhattok, nem fogtok csalódni, de előtte olvassátok el a tesztjeinket is.

Egy vezeték nélküli porszívó előnye, hogy kicsi a súlya – 1,5-2 kg -, így a gyengébbik nem képviselői is könnyedén elbírják. Akkumulátoros, tehát semmiféle zsinórral nem rendelkezik, és gyengébb fokozatban – ami mindenre elég – is elmegy 40-50 percet. Egy 50 négyzetméteres lakást nagyjából 15 perc alatt végig lehet vele takarítani, szemben a hagyományos porszívó 30-45 perces takarítási idejével.

Nincs porzsákja, hanem egy könnyen üríthető és tisztítható műanyag tartályba kerül a kosz. A legtöbb modellben HEPA szűrő tisztítja a kiáramló levegőt, ezt 1-1,5 évente érdemes cserélni (kapható belőle utánpótlás), ezen kívül nincs semmi kopó-fogyó alkatrész, amire oda kellene figyelni. A fejen sokszor egy LED-es csíkot is elhelyeznek, amivel be tudunk világítani az ágy alá, tehát eldugott helyeken is megtaláljuk a koszt.

A gépek mellé számos kiegészítőt szoktak csomagolni, mint az atkaeltávolító fej, a flexibilis cső – amivel az autónkat is takaríthatjuk -, különböző kefés fejek a sarkok és bútorok takarításához. A töltést sok esetben falra szerelhető vagy földre tehető dokkoló állomással oldják meg, így ha lerakjuk a gépet, rögtön fel is tölt. Sok modellnek könnyen cserélhető az akkumulátora, így az üzemidő szabadon kitolható, ha veszünk tartalék aksikat, és kicseréljük, ha az első lemerült. A géptest rendszerint levehető a fejről, így a különböző kiegészítőkkel párosítva kiváló polcok, szekrények, kárpitok, autó takarítására is, vagy éppen a pókháló sarokból kiszívására.

6. Párásítás és atkamentesítés

Most hogy már tudjuk, hogy a por a felületekről teljes mértékben eltávolítható, térjünk rá annak keletkezésére. Ha valaki meg akarja vizsgálni milyen koszos a lakása, fogjon egy elemlámpát, tegye le a földre, és a fénysugár szépen megvilágítja majd a földön elhelyezkedő és a levegőben szálló részecskéket, ezek azok, amiket mi felporszívózunk vagy rosszabb esetben belélegzünk.

A szálló por többféleképpen keletkezhet: bejuthat a nyílászárókon keresztül, összeállhat a járművek által kibocsájtott részecskékből, de a legnagyobb alkotóeleme meglepő módon az emberi hámsejtek, ezért olyan területen fordul elő nagy számban, mint a kanapé, az ágyunk és a különböző kárpitok.

A fentiek a légúti betegségekben szenvedők, asztmások, allergiások számára jelentős probléma. Ráadásul az egyik legkellemetlenebb betegség – a házipor-allergia – is ide kötődik, amelyet a háziporatkák okoznak. Ezért célszerű már a levegőből eltávolítani vagy legalábbis megkötni a szálló részecskéket. Erre két megoldás is létezik:

 • légtisztító berendezések
 • párásító berendezések

Xiaomi Air Purifier sorozat: ezek HEPA filterrel ellátott légtisztító eszközök, a levegőt forgatják át és szűrik meg a beállított intenzitásnak megfelelően. PM-et – particulate matter -, vagyis mikrorészecske értékeket mérnek, ezek azok a levegőben keringő elemek, amelyek a légútjainkba kerülve irritációt okoznak, ezeket szűrik a készülékek. Létezik kisebb és nagyobb teljesítményű modell is, így minden lakásba és célra találunk megfelelőt. A készülékekhez lehet egy előtétszűrőt is venni, amit a HEPA filterre kell helyezni, így ritkábban lesz esedékes a csere. Több modellt teszteltünk is, további részeltekért érdemes elolvasni a cikkeket.

Xiaomi Smartmi Pure: ez egy viszonylag egyszerű párásító berendezés. Rendkívül csöndes, és gyakorlatilag nem kell kopó-fogyó alkatrészeket cserélni benne, így nagyon egyszerűen üzemeltethető. Asztmásoknak, illetve száraz köhögéstől szenvedőknek jó választás, de természetesen a port is valamennyire megköti.

Xiaomi SWDK atkaeltávolító: A termék egy kicsit kilóg az eddig felsoroltak közül, ugyanis inkább nevezném egyfajta egészségügyi eszköznek. Alapvető funkciója a háziporatka eltávolítása, amit több módon is végrehajt. Ennek is van szívócsonkja, mint egy normális porszívónak, de egyben mechanikusan rezgeti is a fejet, ezzel kvázi kiüti a port a szövetanyagokból. Egy UV lámpa segítségével pedig sterilizálja a felületet, elpusztítva az élősködőket. A vezeték nélküli porszívók nagy része is rendelkezik hasonlóan működő atkaeltávolító fejjel, így nem feltétlenül kell erre külön eszközt vásárolnunk, igaz, azok pl. nem sterilizálnak.

Összefoglalás

Egyetlen eszköz nem képes megvalósítani a teljes takarítást, pusztán annak részfeladatait. A robotporszívók alapvetően arra jók, hogy a lakásban a napi koszt csökkentsük velük, de ez feltételezi azt is, hogy rendet tartunk és így sem ússzuk meg a heti, kétheti hagyományos takarítást. Szerencsére egy vezetéknélküli porszívóval ez teljes mértékben kiváltható. A felmosás viszont nem, erre külön céleszközt, például a Xiaomi SWDK elektromos felmosót érdemes használni.

A porszívós takarítás azonban csak utókezelése egy problémának, hiszen már a levegőből leülepedett, szálló port tüntetjük el. A légúti megbetegedésekkel küszködők viszont jobban járnak, ha a lebegő részecskéket is begyűjtik, illetve megnövelik a páratartalmat, amely csillapíthatja a köhögést és leköti a port, erre a fent felsorolt légtisztító, párásító berendezések a legjobbak.

hirdetés