hirdetés

Hogyan válasszunk USB-s töltőt


Mindenki használ USB-s eszközöket, legyen az tablet, telefon, fülhallgató vagy bármilyen más kütyü, amihez mindenképpen ajánlott egy megfelelő töltőegység beszerzése. Sajnos sok esetben pont ezt a részt hanyagoljuk el, megveszünk mindenféle olcsó terméket, pedig az igazi veszélyforrás pont itt leselkedik. Sokszor ezek az eszközök vagy nem rendelkeznek a megfelelő védelemmel, vagy nem tudják a rájuk írt teljesítmény értéket leadni, így akár magában a töltendő eszközben is kárt tehetnek, ami egy 150.000 forintos telefonnál nem lenne olcsó mulatság. Éppen ezért összeszedtük nektek azokat a termékeket, amelyeket érdemes ilyen felhasználásra megvásárolni.

Tartalomjegyzék

 1. Mitől jó egy töltő?
 2. Hogyan válasszunk?
 3. Hogyan tesztelünk?
 4. Mik az ajánlott modellek?

Mitől jó egy töltő?

Közhely, hogy megbízható gyártó termékeit megbízható forrásból kell megvásárolni, de ha valahol, akkor ez itt hatványozottan igaz. A biztonságon sosem érdemes spórolni, szerencsére a nevesebb kínai gyártók még mindig a nyugati árszínvonalhoz mérten olcsón adják portékájukat.

A legfontosabb szempont a felhasználó számára, hogy az adott eszköz hány darab és milyen típusú kimenettel rendelkezik. A kiindulási alapot az USB-A csatlakozó jelenti, ezt szoktuk csak simán USB portnak hívni. Ma már terjedőben vannak az USB Type-C konnektorok is, az újabb tableteken, telefonokon, notebookokon, de már töltőkön is találkozhatunk vele, ilyen modell például a BlitzWolf BW-S11.

A másik fontos dolog, hogy az adott eszköz milyen töltési megoldást ismer, leegyszerűsítve: milyen gyorsan tölti majd fel okoseszközeinket. A gyártók szeretnek trükközni azzal, hogy a saját produktumaikhoz egyedi töltési megoldásokat fejlesztenek ki, így az akkumulátorvezérlő elektronika és a töltő sok esetben „nem beszélnek egy nyelvet”, vagyis csak a hagyományos, de lassabb módon képesek a delejt átvinni. Az ún. gyorstöltési megoldások lényege, hogy a szokásos 2,4 A @ 5 V-nál nagyobb teljesítményen képesek tölteni. Ezt a feszültség vagy az áramerősség emelésével (sokszor mindkettő változtatásával) teszik, de csak akkor, ha a töltő és az eszköz is tudja a technológiát, ugyanis a két egység kommunikál egymással. Sok esetben különleges, nagy áramot átvinni képes USB kábelre is szükségünk lehet. A teljesség igénye nélkül néhány ismertebb gyorstöltési megoldás:

 • QC 2.0; QC 3.0; QC 4.0: a Qualcomm saját szabványa, jellemzően Snapdragonos eszközök támogatják
 • Pump Express: MediaTek eszközök gyorstöltési szabványa
 • Adaptive Fast Chagre: Samsung gyorstöltési megoldása
 • Dash charge: OnePlus telefonok saját protokollja

Természetesen van olyan cég, amelyik felfedezte, hogy egy minden szabványt kezelő termékkel jelentős piaci rést lehetne betömni, így léteznek olyan töltők, amik több gyártó gyorstöltését egyszerre tudják. Vannak univerzális megoldások is, ilyen például a BlitzWolf féle Power 3S technológia. Ez felismeri, hogy mit tud az eszköz, amit rádugtunk, és a legnagyobb biztonságos teljesítménnyel tölti.

Érdemes még szót ejtenünk a mostanában terjedő PD – power delivery charging – töltési megoldásról is, amit tipikusan Type-C porttal rendelkező eszközök támogatnak. A Type-C azért jobb, mint a korábbi USB szabványok, mert nagyobb teljesítményt képes továbbítani, gyorsabb vele az adatátvitel, használható video- és hangkimenetként (azaz kiváltja a jack és HDMI csatlakozókat), és mindegy, hogy milyen irányban dugjuk be a csatlakozóba. Hétköznapi használatban talán ez utóbbi a legnagyobb előnye, végre nincs a szokásos “bedugom, nem jó, fordít, nem jó, megint fordít, na így mégis jó” szenvedésnek.

A PD fő célja, hogy kiváltsa a hagyományos tápegységeket. A Type-C csatlakozón akár 100 W teljesítményt is képes továbbítani, tehát laptopot, TV-t, monitort és egyéb, most saját tápegységgel rendelkező eszközt képes megtápolni univerzális módon. Ez egy open source gyorstöltési szabvány, amit bárki ingyenesen implementálhat, így nagy valószínűséggel egyre több eszközben fogjuk látni, miközben visszaszorulhatnak a mostani, sokszor gyártónként eltérő megoldások.

Nagyon fontos még, hogy a töltőink rendelkezzenek különböző védelmi megoldásokkal, amelyek általában a túláram, túlfeszültség, rövidzárlat, túlmelegedés témaköreit fedik le. Ez azt jelenti, hogy az elektronika automatikusan kikapcsolja a tápegységet, ha az túlterhelődik vagy túlmelegszik. A terhelést természetesen nemcsak rövid, de hosszabb távon is tudnia kell egy jó eszköznek, ezért a tesztelésre minimum 30 perces etapokat javaslunk.

Hogyan válasszunk?

A fő kérdések, amiken végig kell mennünk a megfelelő eszköz kiválasztásához:

 • Hány portra van szükségünk?
 • Mekkora összteljesítményre van szükségünk?
 • Van-e gyorstöltési technológia (pl. QC 3.0, Dash charge stb.), amire szükségünk van?
 • Megfelelő védelemmel rendelkezik-e a kinézett töltő?

Első lépésként gondoljuk végig, hogy hány portra, és mekkora teljesítményre lesz szükségünk, illetve hol szeretnék használni a terméket. Egy háztartásban ma már akár 2-3 gyorstöltésre képes telefon vagy tablet is lehet, és ehhez jönnek még hozzá a power bankok, fülhallgatók, elemlámpák és egyéb elektromos eszközök. Nyilvánvalóan sokkal helytakarékosabb, ha egyetlen, sokportos állomást használunk, ilyen megoldásai minden megbízható töltőmárkának vannak.

Az sem mellékes, hogy egy eszköz mekkora teljesítményt képes leadni, ehhez persze azt is tudnunk kell, hogy ezt hogy kell kiszámolni. A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzatával egyenlő, tehát egy 5 V-tal töltő tápegység 2 A mellett 10 W teljesítményt fog leadni. Értelemszerűen egy adott teljesítményérték különböző feszültség-áramerősség kombókkal is kijöhet, a QC megoldások tipikusan így működnek.

A lenti táblázatban látható néhány tipikus töltési érték, amit használhatunk referenciaként:

EszközÁramerősségFeszültségTeljesítmény
TWS BT fülhallgató0,1 A5V0,5 W
power bank2,4 A5 V12 W
Bluetooth hangszóró1 A5 V5 W
Középkategóriás okostelefon2,4 A5V12 W
Felsőkategóriás okostelefon (QC 4.0)3 A9 V27 W
Tablet3 A6 V18 W

Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk egy power bankot, egy BT hangszórót és egy átlagos telefont tölteni egyszerre, akkor minimum 29 W teljesítményre lesz szükségünk, ugyanez 3 db tablet esetében már 56 wattot jelentene. Tehát ha tudjuk a célt, akkor olyan töltőt kell választanunk, ami tud akkora teljesítményt leadni, amire szükségünk van. Fontos továbbá, hogy a töltőknél átlalában megadják a portonkénti teljesítményt is, ami rendszerint nagyobb, mint az összteljesítmény leosztása a portok számával.

Konkrét példa: van egy 40 W-os összteljesítményű, 4 portos töltőnk, portonként 2,4 A-es maximum áramerősséggel 5V-on. Ez alapján 4 port x 2,4 A x 5 V = 48 W-os összteljesítményű kellene, hogy legyen, de a valóságban csak 40-et tud. Ez úgy jön ki, hogy ha minden portot használunk, akkor már nem 2,4 A a maximum áram, amit ki tud adni, csak 2. Tehát mindig figyeljünk oda, hogy ne a portonkénti max áramot szorozzuk fel a portok számával, hanem a gyárilag megadott összteljesítménnyel számoljunk, különben hibás eredményt fogunk kapni. Ezt tovább kavarja, ha valamelyik port gyorstöltős, mert ő nagyobb részt fog elvenni az összteljesítményből.

Az egyébként nem gond, ha egy eszközt kisebb árammal töltünk, mint amit maximum támogat, csupán annyi fog történni, hogy lasssabban tölt fel. Így nem feltétlen baj, ha a sokportos töltőnk összteljesítménye kisebb, mint a szükséges. Ellenben ha megbízhatatlan töltőnk van, és esetleg nem megfelelő feszültségen vagy a megengedettnél nagyobb árammal tölti az eszközünket, akár tönkre is teheti azt.

A legjellemzőbb gyorstöltési technológiák tipikus teljesítményértékei mobilok esetén az alábbi táblázatban láthatók. Ha ilyen készülékünk van, érdemes kihasználni, mivel hosszú távon sok időt fogunk spórolni a rövidebb töltéssel. Ehhez kompatibilis és megfelelően nagy teljesítményű töltőre, speciális esetben megfelelő USB kábelre lesz szükségünk.

TechnológiaÁramerősségFeszültségTeljesítmény
QC 3.0 1,5-3 A 5-12 V (0,2 V-os lépésekben) max. 18 W
QC 4.0+1,5-3 A5-20 V max. 27 W
Dashcharge (VOOC)4 A5 V 20 W
Pump express 3.05 A3-6 Vmax. 25 W

Mint látható, elég sok mindent figyelembe kell venni a töltő kiválasztásánál, hogy a megfelelő technológia ismerete mellett a megfelelő teljesítmény is rendelkezésre álljon. Érdemes nemcsak az adott termék leírására alapozni, inkább keressünk terheléses teszteket, azok mindig sokkal informatívabbak. A mi tesztjeink is kitérnek az ilyen számításokra.

Hogyan tesztelünk?

Az alábbi sorokban olvasható megoldásokat mindenki csak saját felelősségére próbálja ki. A terheléses, melegedést okozó tesztek tűzveszélyesek, illetve eszközhibával járhatnak, ezért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy ez ne következzen be.

A tesztelést lehetőleg a legkevésbé tűzveszélyes helyen végezzük, ahol nincsenek éghető anyagok, például kültéren a betonon, vagy csempén. A töltőket egy kapcsolóval ellátott elosztóba dugjuk, így vész esetén egy mozdulattal meg tudjuk szakítani az áramkört. Az sem baj, ha a közelbe helyezünk egy porral oltót, sosem lehet tudni.

A teszteléshez két eszközt szoktunk használni, az egyik egy potméterrel változtatható ellenállással rendelkező, 35 W teljesítményt felvenni képes USB-s eszköz, ahol a feszültséget és az áramerősséget egy mini kijelzőn követhetjük nyomon. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy például megtaláljuk az eszköz leoldási pontját, vagy egy konstans terhelést a töltőre adva vizsgáljuk a melegedést. A termék a Quick Charge képességeket is képes tesztelni.

Bonyolultabb, de sokrétűbb elektronika a ZKE EBD tesztere, ami egy számítógép vezérelt ellenállás. A vezérlés USB kábel segítségével és az EB Tester nevű alkalmazással valósítható meg, ennek segítségével paraméterezhetjük fel a tesztértékeket. Az eredményből grafikont is rajzol a szoftver, amelyet képként elmenthetünk. Ez is képes Quick Charge funkciókat tesztelni, illetve különböző feszültség értékekhez tartozó áramerősség értékeket is ki tudunk vele rajzoltatni.  

A hozzánk érkező termékeken jellemzően az alábbi teszteket szoktuk végrehajtani:

 • túláram elleni védelem tesztelése az áramerősség szakaszos emelésével
 • túlmelegedés elleni védelem tesztelése azzal az áramerőséggel, ahol az eszköz még nem old le (minimum 30 perc)
 • stabilitás teszt a gyártó által megadott maximális teljesítményen (minimum 30 perc)

A három fenti próba szépen kirajzolja, hogy az adott töltő mekkora tartalékokkal rendelkezik, mi a maximális áramerősség, amit elvisel, és mennyire megbízhatóan üzemel. Fontos, hogy NE VÁSÁROLJUNK olyan töltőt, amely nem rendelkezik a megfelelő védelmekkel, ezért minden esetben ellenőrizzük ezek meglétét a termék adatlapján.

A fentieken túl vannak sokkal egyszerűbb, pár ezer forintos, USB portra csatlakoztatható eszközök is az átfolyó áram paramétereinek mérésére, ilyen például ez a teszter. Ezekből érdemes olyat választani, ami a töltés-merítés időtartamát is kijelzi, kapacitást is számol – így szoktuk tesztelni a power bankokat.

Mik az ajánlott modellek?

Érdemes az oldalon található töltési megoldásokkal kapcsolatos tesztjeinket átnézni, amit itt tehettek meg. Ahogy már említettem, érdemes neves gyártók drágább termékeit megvásárolni, és nem ezen spórolni. Szerencsére a Kínából rendelés egyik nagy előnye, hogy a nyugati termékekhez képest ezek alapból olcsóbbak, hasonló minőség mellett.

Az általunk (tesztekkel alátámasztva) ajánlott márkák:

 • BlitzWolf
 • Xiaomi
 • Ugreen
 • Tronsmart
 • Bizonyos Gocomma és Baseus termékek

Számtalan Xiaomi és BlitzWolf töltőt és energiatárolót teszteltünk már, és szinte kivétel nélkül remekül teljesítettek, ráadásul mindkettő márkának van magyarországi elérhetősége a XiaomiShop és a BlitzWolf.Shop személyében. Általában tetemes tartalék lakozik bennük, így akkor sincs baj, ha néha túlterheljük őket, és kiváló védelmi áramkörökkel vannak ellátva. Ha biztosra akartok menni, akkor ők a TOP ajánlottak.

A Tronsmart termékei is kiválóak, sok töltőjük szerepel a hivatalos Qualcomm ajánlott listán. A Ugreen is nagy múltú gyártó, minőségi termékekkel. A Gocomma a Gearbest sajátmárkás termékcsaládja, és itt is találhatunk remek töltőket, de olyat is, ami nem ütötte meg a mércét, ezért először mindig a tesztjeink elolvasásával érdemes kezdeni. Az egyik legdurvább töltő pont a Gocomma QC 3.0-val rendelkező egysége, a gyári teljesítmény több mint 125%-át képes volt leadni.

Általánosságban elmondható, hogy mi is a sokportos megoldásokat részesítjük előnyben, lévén az ember hosszabb távra vásárol ilyesmit, ezért tipikusan a 3-6 csatlakozós termékeket szoktuk ajánlani, ám ez nem minden esetben elégíti ki a felhasználás körét. Éppen ezért jellemzően az alábbi területekre szoktuk szétbontani a töltőválasztást:

A fenti eszközök mindegyike rendelkezik a kellő védelemmel, egyenletesen adja le a teljesítményét, alig melegszik, és kivétel nélkül tudnak valamilyen gyorstöltési megoldást. A Xiaomi hatportos egysége pedig 60 W teljesítményt képes magából kipumpálni, aminél nem valószínű, hogy valakinek többre lenne szüksége.

hirdetés