hirdetés

Mi fog történni július 1-je után?

Minden, amit már tudunk, és ami még lehetséges…

hír
Mi fog történni július 1-je után? 1
írta: Atika
2021-06-16

Az elmúlt pár hétben már nagyon sokan elkezdtetek lemondani a kínai webshopok és piacterek használatáról a július 1-jén életbelépő új vámtörvény miatt. Szomorúan olvastuk a rengeteg kommentet és posztot ezzel kapcsolatban, ugyanis nagyon sokan tájékozatlanok vagy, ami még rosszabb, félreinformáltak a témában. Ebben a cikkben most tiszta vizet öntünk a pohárba, ugyanis megkérdeztük a NAV-ot, a Banggoodot és az Aliexpress-t is arról, hogy pontosan mi várható egy hónap múlva.

A cikkben leírt információk publikáláskor pontosak voltak, de előfordulhat, hogy azóta már nem relevánsak. Kérjük, ennek tudatában olvassátok a bejegyzést!

Összességében, ha bankkártyával fizetjük ki ezt a szolgáltatást, akkor közel sem olyan megbotránkoztatóak ezek az összegek, mint a korábbi 3500 forintos vámkezelés volt. Így továbbra is megéri majd telefontokot és fóliákat is rendelni, mert még mindig jóval olcsóbb lesz, mint idehaza megvásárolni.

150 eurós csomagérték fölött sajnos még emeltek is a korábbi 3500 forintos díjon, így már 4000 forintot kell majd fizetnünk a vámügyintézésért. Ez azért történt, mert ekkora összegű rendelésnél már nem vehető igénybe az egyszerűsített nyilatkozat.

Azt már korábban megtudtuk, hogy nem az „önbevallás” lesz az egyetlen módja az áfa megfizetésének, ugyanis készült egy rendszer, ami az IOSS – Import One Stop Shop – nevet kapta. A célja az, hogy megkönnyítse főleg a vásárlók dolgát, ugyanis

a rendszerhez csatlakozó, harmadik országbéli kereskedők maguk fizethetik meg a megfelelő értékű forgalmi adót.

Ez azt is jelenti, hogy a „kasszánál” nemcsak a termék árát, hanem rögtön az áfát is kifizethetjük. Az áfát nem ússzuk meg ezzel sem, való igaz, de jóval gyorsabban és zökkenőmentesebben juthatunk hozzá a csomagjainkhoz. De miért is érdekes ez? Azért, mert a Banggood megosztotta velünk, hogy minden 150 euró érték alatti termék esetében az IOSS rendszer szerint fognak eljárni, vagyis a nagyjából nettó 52 000 forint vételárig elérhető termékeikre júliustól már a vásárláskor kifizetjük az áfát, így nem is lesz ezzel több dolgunk.

Sajnos az áfamentes szállításaikról nem tudtak biztosat mondani, hogy működnek-e július 1-je után, de az tuti, hogy már most is rengeteg EU raktáras termékük van, és minden bizonnyal egyre több lesz a jövőben az új törvény miatt.

Fontos tudni, hogy EU raktárakból továbbra is garantáltan és teljes mértékben áfamentesen lehet rendelni, ezen nem változtat az új törvény sem.

Még a cikk megírása előtt megkerestem az Aliexpress-t is birtokló Alibaba Group ügyfélszolgálatát azzal kapcsolatban, hogy milyen módon készülnek az új európai vámtörvényre. Sajnos választ még nem kaptam tőlük – amint jeleznek, a cikket frissíteni fogom -, viszont találtam egy ebben a témában írt reddit posztot, ami bizakodásra ad okot. Az Aliexpress – lévén egy piactér, és nem webshop – elsőre úgy tűnhet, hogy egy kicsit nehezebb helyzetben van az új törvény miatt, azonban mint kiderült egyáltalán nem idegen számukra ez a szituáció. Ausztráliában, Új-Zélandon, Indiában, Kanadában, de még Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is egy, a vásárlók szempontjából IOSS-re hajazó megoldást alkalmaznak, amellyel már a vásárlás során megfizettetik a helyi áfát.

Ez azt vetíti előre, hogy az EU minden országában is hasonlóképpen járhat majd el minden Aliexpress-es eladó, ami számunkra mindenképpen egy nagyon jó hír, hiszen megspórolják nekünk a papírmunkát.

Fontos még megjegyezni, hogy a Banggood és az Aliexpress is igen agresszívan terjeszkedik Európában, fontos nekik ez a piac és nagyon szeretnék megtartani az itt élő vásárlóikat, így biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy megkönnyítsék a dolgunkat. Éppen ezért lehet egyre többet hallani arról, hogy

a kínai kereskedők egyre több EU raktárat tartanak fenn, ami egyrészről egyszerűsíti számunkra az ügyintézést, másrészről pedig rendkívül hamar megérkeznek a rendelések áfamentesen.

Minden bizonnyal még jobban rá fognak állni erre, és egyre több terméket fognak Európán belül raktározni, hogy gyorsabban és olcsón kiszolgálhassák a fogyasztókat.

A fenti információk fényében egyáltalán nem kell aggódni az új törvény bevezetésétől. Valóban ki kell majd fizetnünk 27% áfát a rendeléseink után, de sokkal egyszerűbben és kényelmesebben tehetjük majd ezt meg, mint most, és még így is szinte minden esetben pénztárcabarátabb lesz majd Kínából rendelni, ahogyan korábban is.

hirdetés