Mit fognak meg a vámon? | RendeljKínait
  link másolása

  A Magyar Postával érkező csomagok vámolása ránézésre, szúrópróbaszerűen történik, így előfordulhat, hogy egy-egy áfaköteles csomag átcsúszik az ellenőrzésen. DHL esetében ez már nincs így, náluk minden áfa-/vámköteles csomagot garantáltan megvámolnak.

  Emlékeztető: A vámkezelés díja a Magyar Postánál 3.500 Ft, DHL-nél 6.000 Ft, cserébe a DHL 1-2 munkanap alatt elvégzi a feladatot, szemben a posta akár több hetes idejével.

  A csomagok sokszor “gift” felirattal érkeznek, ami angolul ajándékot jelent. Az ajándékként való feltüntetés régen működött, átcsúsztak a csomagok a vámon, de manapság már semmi ilyen trükk nem működik, kb. bármit megfoghatnak. A telefon és táblagép kategória gyakorlatilag kivétel nélkül áfáztatásra kerül.

  A tapasztalatok szerint a vámosok bizonyos értelemben a méretre mennek rá. Egy 50.000 forintos okosóránál van esély, hogy átcsúszik, ha olyan kis csomagolásban érkezik, mint egy 1000 forintos karóra. A nem szokványos dolgok, pl. egy nyomtatott áramköri lapka szintén nagyobb eséllyel csúsznak át, mert nehéz megmondani, hogy 1 vagy 150 dollárt érnek. Kivételek természetesen mindig vannak.

  Azt viszont tudni kell, hogy a hatályos törvények szerint ha valaki áfa- vagy vámköteles terméket rendel, és a NAV-osok mégsem fogják meg a csomagot, akkor a címzett köteles ezt maga bejelenteni az illetékes adóügyi hivatalnál, és elvégeztetni a vámügyintézést.