Mikor kell áfát és vámot fizetnem? | RendeljKínait
  link másolása

  Az importköltségeknek három összetevője van: áfa, vám és vámügyintézési költség.

  ÁFA:
  Az áfahatár hivatalosan 22 euró, de a gyakorlatban (a 2017. évi CLII. törvény 162. § (5) alapján, miszerint 10 euró alatti importköltséget nem kell befizetni) pontosan 37,04 euró (~ 11.000 Ft). Tehát 37 euró alatti összértékű csomagokra nem kell áfát fizetni. Ezt gyakorlati tapasztaltok is alátámasztják. A csomag összértékébe a szállítási költség és az esetleges biztosítás díja is beleszámít!

  Ha nem euróban fizetted a csomagot, akkor az átváltáshoz a Magyar Nemzeti Bank által minden hónap utolsó előtti szerdáján közzétett árfolyamot (ha ezen a napon nem tettek közzé átváltási árfolyamot, akkor a legutolsó közzétett hivatalos deviza-középárfolyamot) kell használni.
  Példa: 2019. március 19-ig a február 20-án közzétett árfolyamot, március 20-tól április 16-ig a március 20-án közzétett árfolyamot kell használni.

  VÁM:
  A telefonok és táblagépek termékkategóriájukból adódóan vámmentesek, tehát ezeket soha nem terheli vám, csak áfa. Más termékekre elméletileg kellene vámot is fizetni 150 euró (kb. 45.000 forint) értékhatár felett. A NAV oldalán található adatbázis viszont nagyjából használhatatlan, nem lehet megmondani, hogy mire mennyi vámot kell fizetni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legritkább esetekben szabnak csak ki vámot a csomagokra. Engedjük el az előre kalkulációt, majd a NAV megmondja, kell-e fizetnünk, és ha igen, mennyit.

  VÁMÜGYINTÉZÉSI KÖLTSÉG:
  Ha áfa/vámköteles csomagunk van, akkor a 27% áfa és az esetleges vám megfizetésén kívül az ügyintézés költségét is meg kell fizetnünk. Ez a szállító cég közvetítői díja, amiért lerendezi helyettünk a NAV-val az áfa-/vámfizetést. Ha a Magyar Posta kezeli a csomagot, 3.500 forintot kérnek el eljárási díjként, és egy-másfél hetes ügyintézésre számíthatunk. A DHL esetében ez 6.000 forint környéke, cserébe 1 nap alatt végeznek az eljárással.

  DHL-es ügyintézés során cégként vagy egyéni vállalkozóként lehetőséged van közvetlenül a NAV-nak utalni az importköltségeket, ekkor nem kerül felszámolásra a vámügyintézési díj. Részletesen ebben a cikkünkben olvashatsz a témáról.

  ÖSSZEGEZVE:
  – 37 euró alatt: semmi importköltséget nem kell fizetni
  – 37-150 euró között: 27% áfa + vámügyintézési költség
  – 150 euró felett: 27% áfa + vámügyintézési költség + ritka esetben vám (ha nem telefon vagy táblagép van a csomagban)

  Vannak viszont legális módszerek, amivel 37 euró feletti csomagra sem kell áfát fizetni.