Hogyan történik a vámügyintézés (vámolás)? | RendeljKínait
  link másolása

  Először is egy fontos dolog:

  Előfordul, hogy a csomag értéke áfahatár (37 euró) alatt van, tehát sem áfát sem vámot nem kell rá fizetni, mégis a nyomkövetésben látod, hogy megfogták a vámosok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kell is rá bármit fizetned, csak ellenőrzik a csomag tartalmát. Ha kiderül, hogy nem áfa-/vámköteles, nem kell rá semmit fizetned. Ha megfogták egy ilyen csomagodat, a szokásos módon járj el, töltsd ki a nyilatkozatot és a többi szükséges dokumentummal együtt küldd el nekik. Ezek alapján látni fogják, hogy nem vámköteles, és tovább fogják engedni.

  A csomagokat az országba érkezésükkor átvilágítják, és ha úgy ítélik meg, akkor megvizsgálják a cuccot, hogy áfa-/vámköteles küldemény-e. Amennyiben igen, elindítják a vámügyintézést, amit a NAV végez el a kézbesítő cég (Magyar Posta, DHL stb.) közreműködésével. Nekünk a NAV-val semmi dolgunk, a kézbesítő cég felé kell megküldenünk a dokumentumokat.

  A vámkezelés lépései a következők:

  1. Általában értesítenek, hogy vámkezelés alá került a csomagunk, de ezt ellenőrizhetjük a követésben is
  2. Nyilatkozunk a csomag tartalmáról és értékéről a megfelelő módon (lásd: Magyar Posta és DHL)
  3. Az elküldött adatok alapján megtörténik a vámkezelés
  4. Kézbesítik a csomagot, az importköltségeket és az ügyintézés díját a postásnak/futárnak kell kifizetnünk.

  Szeretnénk jelezni, hogy aki nagyon kamu értékű számlákat és nyilatkozatokat küld be vámkezelésre, azt egyszerű Google kereséses ármeghatározás alapján fogják megvámolni, tehát nem érdemes hülyeségeket küldeni.