AMPUT 0.01 g x 200 g érintős zsebmérleg teszt

0

Bár korábban is volt teszt zsebmérlegről, és újdonságot sem igazán várhatunk, mégis érdemes lehet figyelni, hogy többet nyújt-e a kinti “friss”, mint az itthoni bolt polcán évek óta pihenő “régi”?

Kicsomagolás

Vendégszereplő is van a tesztben, mely már nem kapható, de ugyancsak pazar példája egy olcsó kínai mérlegnek. Nem is hibáztatok senkit, ha a dobozokra ránézve megvádol, hogy a közeli kínai boltban vettem őket. Ceruzaelemet csak a konyhaihoz mellékeltek, és a kisebbikbe más típus való, így volt is kifogásom lemenni, és meglesni a helyi konkurencia kínálatát.

A zsebmérleg gumi bevonatú műanyag házat kapott, ami a kézben és az asztalon való csúszkálást is gátolja, lábacskák hiányában viszont inoghat, ha alákerül valami. Gombok helyett érintéssel vezérelhető, és százados pontossággal mér. A nagyobbik mérőeszköz sima műanyag, és a gumi padoknak csak a helye van meg, viszont cserébe felakasztható egy falba vert szögre. Tálcája kistányér méretű, és érdessége inkább hátrány a ráhelyezett edény stabilitására nézve.

Tesztüzem

Van, hogy a mérhető súly nagysága fontosabb, mint a pontosság, pár gramm esetében viszont éppen az utóbbi hiányakor veszti értékét az eszköz. Sajnos nincsenek hitelesített súlyaim, és egy 20 g-os őrölt fahéjat sem szeretnék felbontani, az internet viszont elárulta, hogy egy bankjegy tömege 1 g. Csak hihetünk az MNB-nek.

Kék fényű résztvevőnk méréshatára 200 g, kijelzője öt karakteres, amin 0,01 g pontossággal mutatja a mért értéket. A képeken látható, hogy a bankók feltételezett súlyát kaptuk, így bízhatunk benne, hogy jól mér. Pozitívum, hogy nem kapott fizikai gombokat, így ennyivel kevesebb a hibalehetőség. Az ON/OFF rubrikát megérintve villog párat, és pár másodpercnyi kalibrálás után megjelenik egy kör, ami jelzi, hogy mérhetünk. Ezután a MODE-dal válthatunk “g”, “ct”, “tl”, “dwt”, “gn” mértékegységek között. A karát és egyéb grammon kívüli lehetőségek az ékszerészeknek lehetnek előnyösek. Nullázásra a Z/T, átlagsúly utáni darabszámoláshoz (mondjuk gyöngyöknél) pedig a C rubrikát használjuk. Teszteléskor arra voltam leginkább kíváncsi, hogy mennyire mászik el a kezdő érték több mérés után. Meglepően jól szerepelt, nagyobb súlyoktól sem lett nagyobb az eltérés két századnál.

A fehérke már egészen más súlycsoporban játszik, akár 7 kg-ot is rápakolhatunk, és teljesen érthetően, egész grammokban mér. Ha amerikai receptből főzünk, unciára válthatunk. A gombok és a kijelző is laminált, ezért nem lehet gond, ha vizes kézzel nyomkodjuk. Tesztelésre a bankjegyek helyett itt nettó 7,5 g-os kávétejszínt használtam. A termék szintén jó eredményekkel vizsgázott.

Összegzés

Igaz, hogy digitális zsebmérleget már olcsóbban is kapni, azok többsége viszont vagy nem mér százados jegyig, vagy kisebb a kijelzőjük és fizikai gombosak. 4000 Forint 7 napos postával a hazai webshopokat is elnézve nem rossz ár, ezért nagy kezelőfelületet és pontosságot kapunk. A másik mérleg kialakítása bár hagy kívánnivalót maga után, bizonyítja, hogy 2000 forintért is hozzájuthatunk egy korrektül használható konyhai mérőeszközhöz, csak sajnos időközben törölték a Banggoodról.