hirdetés

Elegiant EGH-VC2 morzsaporszívó teszt

Minibálba’ nyomja

teszt
Elegiant EGH-VC2 morzsaporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2022-01-28

Rengeteg porszívót teszteltünk már, de a mini- és morzsaporszívók külön kategóriát képeznek. Szokták ezeket autós porszívónak is hívni, mivel mindenféle kiegészítőt adnak melléjük, amivel a gépjármű zegzugos részeit tudjátok tisztítani. Az Elegiant pont ezekben jeleskedik, egy tonnányi cuccot mellékeltek a dobozában, ráadásul nem is különösebben drága. 5400 Ft-ba kerül lengyel raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az eszköz elején helyezkedik el a portartály, ami lecsavarható, itt találjátok a HEPA filtert,

ami kiszűri a por 99%-át, ez gyakorlatilag megegyezik a fent említett konkurensek technológiájával, azzal a különbséggel, hogy nem egy többlépcsős rendszer dolgozik benne, így nem szűri elő a nagyobb részecskéket egy finompor szűrő. Így viszont sokkal egyszerűbb pucolni a tartályt, egyszerűen kiöntitek belőle a koszt, a HEPA szűrőt pedig vagy kiütögetitek, de még jobb, ha egy kompresszorral kifújjátok. Van a szívónyílás végén egy lamella, ami megakadályozza, hogy a por kihulljon belőle, viszont elég könnyen leesik a tartójáról és utána igazi kín visszaszenvedni a helyére, így figyeljetek oda, nehogy a szűkítőt fordítva dugjátok bele, mert az egyből lelöki a záróelemet.

A porszívó hátsó felében helyezkedik el a 4000 mAh-s akku, ami 22 perc üzemidőt biztosít a masinának,

ami egy kicsit kevesebb, mint a konkurensek jellemzően 25-35 perces értéke. Feltölteni kb. 3 óra, amit a már említett adapterrel tehettek meg. Egyetlen fokozata van, ezt egy gombbal vezérelhetitek, nyomásra ki-, illetve bekapcsol. Ennyit a vezérlésről, mást nem is tud, de ezt viszonylag jól kivitelezi. Teljesen véletlenül alkalmam nyílt egy komolyabb tesztre, ugyanis bedöglött az Inmotion V5F uniciklim, így darabjaira kellett szednem, ennek hatására 3 év használat összes dzsuvája a leterített szemeteszsákokra ömlött. Felkaptam az Elegiantet és szépen végigporszívóztam a zsákokat és már el is tűnt a kosz.

Két felfedezést is tettem, az egyik, hogy a szűkítő cső szája kicsi, így a takarító eszköz elég kis mennyiséget tud felszívni egyszerre, nyilván ez a kiszórt morzsákhoz teljes mértékben elegendő, de nagy felületeket nem túl könnyű vele takarítani. A másik, hogy a szőnyegre az 5000 Pa szívóteljesítmény kevés, így a munkát a Roidmi F8 állóporszívómmal oldottam meg. Érdemes tudni, hogy a Mijia Vacuumnak ugyanez az értéke 13 000, míg a Coclean FV2 esetében 16 800 pascal. Vagyis az Elegiant EGH-VC2 jóval gyengébb, így nem vártam sokat az autóm tisztításától, de azért tettem egy próbát. A lábtérben lévő gumi taposókat még szépen letakarítja, de a kárpitba ragadt sárcsimbókokkal nem sok mindent tud kezdeni, viszont a kiegészítőket variálva a nehezen elérhető helyekre is be lehet vele nyúlni. Nem mintha igazán számítana, de még a kesztyűtartóba is betehetitek a VC2-t, amennyiben kipakoljátok az ott lakó dolgokat.

Összefoglalva a fenti tapasztalatokat, az Elegiant remek morzsaporszívó, felszedi a port és a lakás koszát, de azért a komolyabb kárpitokon simán elvérzik, ennek tudatában kell belőnötök a használatot. Egy vicces érdekesség a végére: a sajtóanyagban az Elegiant EGH-VC2 doboza teljesen máshogyan néz ki, mint ami nekem jutott, viszont a kommentek között láttam piros dobozosat is, vajon véletlenszerűen küldik ki a más-más színű csomagolásúakat?

Összegzés

Az EGH-VC2 legfontosabb ismérve az ára. Gyakorlatilag minden komolyabb konkurense kétszer ennyibe kerül, igaz, azoknak a szívóteljesítménye és a minősége is sokkal jobb, így kompromisszumkésznek kell lennie az Elegiant választásakor. Viszont adnak mellé egy csomó kiegészítőt, ami nem minden ellenlábasáról mondható el, ez is HEPA filterrel szűri a koszt és az üzemideje is rendben van. Autókárpit takarítására gyakorlatilag nem használható, de morzsaporszívónak, meg általános feladatokra a lakásban tökéletesen alkalmas és a kis súlya miatt bizonyos helyekre odanyúlni vele tényleg kényelmesebb, mint egy hagyományos állóporszívóval.

5400 Ft-ba kerül lengyel raktárból, ingyenes szállítás mellett, ami teljesen rendben van – több száz értékelés alapján az emberek szeretik a terméket -, ha morzsaporszívót kerestek és nem vágytok nagyon extra dolgokra, akkor az Elegiant terméke is tökéletes. Lengyel raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett, így többletköltségekkel nem kell számolnotok.

Pro

  • Nagyon olcsó
  • Számtalan kiegészítő
  • HEPA filter
  • Alacsony tömeg, könnyű használni

Kontra

  • Egyszerű anyagok
  • Alacsony szívóerő

hirdetés