hirdetés

Baseus BS-02 mágneses FM transzmitter teszt

Nem váltja meg a világot

teszt
Baseus BS-02 mágneses FM transzmitter teszt 1
írta: Don Kartács
2021-12-02

A Baseus igazi elektronikus svájci bicskákat gyárt, most éppen a gépkocsi tulajdonosoknak kedvez egy olyan FM transzmitterrel, amin kapásból van 4 bemenet, ezek bármelyikével átvihettek rá hangot. Az energiát napelemről vagy Type-C portról nyerheti, van rajta egy LCD kijelző, amire kiírja a rádiófrekvenciát, sőt, még kihangosítónak is használható. A sok az egyben ketyeréért a BGHU1281 kuponnal 9 200 Ft-ot kérnek, ebben az árban már a szállítás költsége is benne van, ez egyáltalán nem nevezhető nagy összegnek autós témában.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 5
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 6
  • ár/érték arány: 8

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az viszont fontos, hogy a csomagban a leírás mellett csak egy Type-C kábelt adnak,

tehát, ha például a jacket akarjátok használni, akkor azt nektek kell külön beszereznetek. A hátoldala egy mágneses panel, amibe egy napelemet helyeztek el, és képes innen is tölteni magát a kütyü. Azért, hogy az eszköz egy autófeltörés alkalmával ne váljon „futó tulajdonáthelyezés” áldozatává, le is lehet erről csattintani. Ami még meglepett, az a Baseus FM transzmitter minősége. Alumínium borítja a felületek 80%-át, a gombok forgatása pedig egy kis ellenállással vihető véghez, kellemes a nyomásérzet, szóval pont olyan, ami azt sugallja: ebbe tettek anyagot a mérnökök.

Szemből nézve a jobb oldalán van egy mini kijelző, ami mutatja a frekvenciát, amin sugározza a hangot, ezt kell megkeresnetek az autórádión. A kezelés viszonylag egyszerű, a nyilakkal lehet lapozgatni a számok között, a tekerővel a hangerőt lehet állítani, illetve ez utóbbi egy nyomógomb is egyben, ami hosszanti érintésre átvált frekvenciaállításra, míg a jobb oldali nyíl hosszú nyomására pedig ki- és bekapcsol a kütyü. Érdekes módon a low battery itt nem az FM transzmitterek kedvenc funkcióját, az autó akkumulátor feszültségének az alacsony mivoltát jelzi, hanem a saját akkujának a merülését. A BS-02 képes automatikusan bekapcsolni is, van benne egy mozgásérzékelő szenzor, ami az ajtó nyitására, csukására, illetve a motor beindítására reagál, és alvó módból aktívba helyezi a készüléket.

Az elhelyezése nagyon egyszerű, a hátlapon, a napelemek szélén van két ragadós felület, ezt kell a szélvédőre nyomni,

így képes tölteni az eszköz, már amennyiben süt a nap. Nyilván ez így december elején nem egy jellemző időjárási körülmény, de elvileg 75 perc alatt teljesen feltölt. Nem mintha számítana, mert van Type-C bemenete, szóval ezt annyira nem érzem fontos tulajdonságának, de legalább nem lóg egy zsinór feleslegesen a látótérben. Ez azért is lényeges, mivel van benne kihangosító – vagyis egy beszédmikrofon is -, tehát érdemes olyan magasságba tenni, ahol azért van némi esély az érdemi hangminőség elérésére. Ha pedig nem használjátok a cuccot, a mágneses megoldásról egyszerűen le kell emelni, és már el is lehet tenni a kesztyűtartóba.

 

Baseus BS-02 mágneses FM transzmitter – Elő a slusszkulccsal

Ráadtam a gyújtást, párosítottam a BT 5.0 kapcsolaton keresztül a mobilomat, aztán rátoltam a zenét, hogy halljam, milyen a minősége. Azt kell mondjam, hogy egészen jó, viszont az lényeges, hogy alapvetően nem az átvitel szokta befolyásolni a zenei élményt, hanem az, hogy egyes rádióadók hogyan interferálnak azzal a frekvenciával, amire a kütyüt állítjátok.

A minőség javítása érdekében azt találtam ki, hogy megnéztem a budapesti rádióadók frekvenciakiosztását, és megkerestem azt a frekit, ami a legmesszebbre esik a csatornáktól. Eredetileg a 103,3 és a 104,7 MHz közötti 104 MHz-et akartam használni, de csak 99 MHz-ig állítható, így egy köztes frekit kerestem, ami kevéssé interferált Budapesten. Mondjuk nem jártam be Tolnát és Baranyát, hogy kiderítsem, az ország egyik megyéjében sem fog interferálni vele semmi. Szóval inkább számítsatok arra, hogy fog, általában ez szokott lenni az ilyen eszközök rákfenéje.

Eltekintve a külső körülményektől, a zenei hangok minősége mondjuk, hogy rendben van.

Persze egy Seat Ibiza hangrendszere azért nem arról híres, hogy földöntúli élményben részesíti a tulajdonosát, így sosem lesz az igazi az összhatás. A hangerő növelésével a szél, a motor és a gördülési zaj is ellentételezhető valamennyire, viszont ez a dolog már nem mondható el a kihangosításra. Nagyon igyekeztem úgy elhelyezni a cuccot, hogy minél közelebb essen a számhoz, így a fejem fölé, a szélvédőre cuppantottam fel. Még ebben az állapotában is borzalmas a hangminősége, pedig viszonylag alaposan szoktuk az ilyen dolgokat tesztelni.

Általában az a tesztmetódus, hogy csinálunk egy hívást, amikor áll az autó, majd városi sebesség mellett, és végül autópályán is. Nos, már a második fázisig sem jutottunk el, ugyanis álló helyzetben is annyira pocsék a minősége, hogy az elképesztő. Egy tízes skálán nem érdemel többet kettesnél, olyan a hangja, mintha elromlott volna Darth Vader hangmodulátora. Gyakorlatilag értelmezhetetlen a minősége, ez pedig nagy baj egy ilyen eszköznél.

Az sem mellékes, hogy a hangja nagyon halk, ezért iszonyatosan fel kell tekerni a rádió és a Baseus hangerejét is, ha viszont visszaváltotok sima rádióra, akkor meg ordít. Az állapotváltozásokat kínai nyelven mondja be, vagyis lenne még itt min munkálkodni, hogy azt mondjam rá, ez egy jó termék. Vicces érdekesség, hogyha kihangosítom a telefonomat, de hátramenetbe teszem a váltót, akkor az lehalkítja a rádiót, ami egyben a beszélgetés hangerejét is. Ez ugyan nem a Baseus hibája, hanem egy Seat fícsör, de azért érdemes megemlíteni. A másik gondom, hogy ha egy kicsit is fénylik vagy tükröződik a környezet, akkor alig olvasható a kijelző, és ha erre koncentráltok, akkor az bizony el tudja vonni a figyelmet vezetésről.

Összegzés

Érdekes ketyere a Baseus BS-02 FM transzmitter. Egy csomó dolgot tud, amit a konkurensek nem, de ez sem váltja meg a világot. Sajnos a beszélgetés minősége pocsék, ahogyan szinte az összes ilyen eszköz esetében. A hangminősége nem olyan rossz, és van egy csomó bemenete is, de ez sem menti meg az összhatást, ilyen rossz beszélgetési minőség mellett én ezt az eszközt nem venném meg, de zenehallgatásra végülis használható, csak sajnos ilyenkor kikerül rá a telefonok hangja is. Egy pendrive segítségével viszont megoldható ez a probléma, és akkor nem kell a BT kapcsolatot sem használni. Így összességében azt mondom, hogy nem teljesen értelmetlen, de így szerintem nem éri meg az érte kért összeget. A sok az egyben ketyeréért a BGHU1281 kuponnal 9 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, ebben az árban már a szállítás költsége is benne van.

Pro

  • Jó minőség
  • Sok bemenet
  • Zenehallgatásra okés

Kontra

  • Pocsék kihangosítás, gyakorlatilag nem használható kihangosítóként
  • A napelemes töltésnek nem sok értelme van, ha nem kihangosítóként használjátok
  • Tükröződik a kijelzője, gyenge a fényereje
  • Halkan viszi át a hangot

hirdetés