hirdetés

Umidigi Bison GT strapatelefon teszt

Maszkulin féltégla

teszt
Umidigi Bison GT strapatelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2021-07-01

Az Umidigi Bison egy viszonylag ellentmondásos strapatelefon volt, amit nagyjából fél éve teszteltünk. Azóta megérkezett a GT variáns, ami sokkal durvább hardverrel rendelkezik, szinte azonos kinézet mellett. 8 GB RAM, 128 GB háttértár, gyorsabb SoC, nagyobb felbontású 64 MP-es főkamera és a szokásos agyonüthetetlen külső, mindenféle szenzorral – mint pl. az NFC – teletömve. Még a kijelző is nagyobb lett és javult az érintésérzékenysége. Az érte kért összeg viszont jóval feljebb vándorolt, a korábbi modell 45 000 Ft-os árához képest a BG8902be kóddal 71 000 Ft-ért lehet elhozni a telót, az EU Priority Line szállítás további 1800 Ft-ba kerül.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 7
  • ár/érték arány: 7

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A strapatelefonok specialitása, hogy mindenféle hasznosnak tűnő szenzorral spékelik meg őket,

egyrészt, mert vannak munkakörök, ahol ez jól jön, másrészt meg azért, mert ez tovább erősíti a macsó életérzést. Ha azt mondom, az infrát leszámítva szinte mindent tud, nem füllentek nagyot. Jack bemenet, FM rádió – ami fülhallgató nélkül is működik a beépített antennának köszönhetően -, kétsávos ac WiFi, NFC, barométer, iránytű, giroszkóp, lépésszámláló, GPS, és 5 db gomb, amiből az egyik programozható. Az ujjlenyomat-olvasó bal oldalra került, így nekem a hüvelykujjamra esik, jól működik, de eleinte szokatlan volt használni, el kell találni a pozíciót, ahol nagy biztonsággal felold. Többen is panaszkodtatok rá, de nekem nem volt vele gondom. A beszélgetés hangminőségével is voltak korábban kínok, ezt több emberrel is próbáltam és a nálam lévő készüléknél teljesen korrekt volt a hangminőség. Ugyanez a monó hangszóróra nem mondható el, hangos, de eléggé ványadt minőségben teszi a dolgát a hátlapi kivágás alatt megbújó egység.

Ami a méretét illeti, eleinte azt hittem változatlan, de picit nagyobb lett és a súly is megnőtt. Az előbbi érthető, hiszen a 6,3 inch-es kijelzőt 6,67 colra cserélték, a súlya pedig a belső alkatrészek változásától emelkedett. 283 grammot nyom, a magassága pedig 170 mm, szóval meglehetősen gigantikus egy darab, de ez a strapatelefonok velejárója. A szelfi kamerának vágtak egy lukat – punch hole kialakítás -, de ez mára majdnem általánossá vált a mobilok között. A töltőport Type-C, és itt is jelentős fejlesztés történt, 33 W-tal képes tölteni az elődmodell 18 wattja helyett. A készülék dobozába mellékeltek egy 33 W-os töltőt erre a célra és egy Type-C kábelt is, viszont nincs SIM tű, a 2 db nano kártyát fogadó tálcát ugyanis körömmel kell kihúznotok. Könnyen kitalálható, hogy így buktátok a micro SD-s háttértár bővítést, de szerintem 128 GB mellett erre semmi szükség.

Az akkumulátor nem annyira gigantikus,

mint más strapatelóknál, de a korábbi 5000 helyett itt 5150 mAh, és ezt nem is egy nagy feladat feltölteni, 33 W-tal picit több, mint egy óráig tart a művelet.

Umidigi Bison GT – Hardveres sorcsere

Bár azt mondtam, hogy a kisebbik Bison majdnem ugyanúgy néz ki, mint a GT, ez a hasonlóság hardveres téren nem érhető tetten. Szinte mindent kicseréltek, amit lehetett, gyakorlatilag az összes részegységet fejlesztették. Először is, már 8/128 GB-os modell is van a korábbi 6 GB RAM-ot magában foglaló helyett, másrészt a Helio P60-at a Helio G95 váltotta, ami jóval erősebb, mint a korábbi mag. Ez természetesen új GPU-t is magával hoz, a Bison GT-ben egy Mail-G76 dolgozik.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ezek a módosítások igencsak látványos változásokat hoztak a benchmark teszteken.

Az Antutu kb. 45%-kal mutatott többet – 305 000 pont -, míg a GFX Bench T-Rex teszten több, mint a dupláját – 81 FPS – produkálta, viszont az Androbench eredmények kicsit gyengébbek lettek. Na nem mintha az 512 MB/s olvasási és 194 MB/s írási sebességet keveselnetek kellene, de azért meglepett, hogy egy UFS 2.1-es háttértár csak ennyit teljesít. Ettől még jó pörgős a rendszer, és ha létezik a gamer strapatelefon kifejezés, akkor erre a mobilra egyértelműen ráhúzható. A legdurvább játékoknál, mint az Ark: Survival néha megdöccen, de ennél több baj nincs vele.

Ahogyan a kijelzővel sem, ami szintén új az elődmodellhez képest. Nem emlékszem, hogy milyen volt az érintésérzékenysége a korábbi panelnek, de ennek nagyon jó, öröm rajta a scrollozás. Változott a felbontás is, 1080*2400 pixelre nőtt, az IPS panelnek kifejezetten nagy a fényereje, bár a gyártó nem adja meg, hogy mennyi. Viszont napfényben is jól látszik, és ez a lényeg. Van kesztyű mód, amit a melósok biztosan szeretni fognak.

Az operációs rendszer megegyezik a korábbi Android 10-essel, gyakorlatilag egy picit átdizájnolt stock felületet egészítettek ki a spéci funkciókat tartalmazó menüvel. Van mindenféle érdekesség, iránytű, lengőón, magasság mérés és hasonlók, de ezeket a napi használatban sokszor nem vettem elő. Fölösleges dolgokkal nem találkoztam, mint ahogy különösebb hibákkal sem, de a fordítás helyenként nem igazán sikerült. Például a kamerák kezelőfelületén van „szakmai mód”, mellette viszont már „more” a gomb neve. Aztán vannak elírások is, mint a „szépsítés” és hasonlók, szóval itt lenne még min dolgozni.

Érdekesség, hogy szoftveresen mindenféle dolog konfigurálható a jobb alsó okos gombra, indíthattok appokat róla, vagy bekapcsolhatjátok a lámpát de van víz alatti fényképezés mód is. Bal oldalon pedig PPT előkészítést vagyis a walkie-talkie módot lehet bekapcsolni, ehhez a Zellot kell telepíteni, meg még rávenni valakit arra, hogy a túloldalon fogadja a hívást. A rengeteg gomb viszont sokszor zavaró, elég könnyű őket véletlenül megnyomni, illetve nem lehet letenni sík felületre sem a mobilt, ha fényképezni akartok.

És ha már képkészítés, a fő szenzort és a szelfi kamerát leszámítva lényegében megegyezik a Bison és a Bison GT felhozatala:

  • 64 MP-es főkamera
  • 16 MP-es ultraszéles szenzor
  • 5 MP-es mélységélesség érzékelő
  • 5 MP-es makró kamera
  • 32 MP-es szelfi kamera

Különösebben nem részletezném ki a dolgokat, ahogy egyébként szoktam, hiszen mindegyik egység csapnivaló.

Bár elvileg megemelték a felbontást 48 MP-ről 64-re, fájdalmas, hogy mennyire gyengék az elkészült anyagok. Homályos, nincs felbontása – szerintem 16 MP-t interpolálnak -, sokszor nem jó a fókusz, szóval semmi jót nem tudok róla elmondani. Az 5 MP-es makró kamera még mindig használhatatlan, 3 centiről annyira nehéz bármit lefényképezni, hogy az elképesztő. Egy hangyát többször megpróbáltam lekapni, de nem sikerült, a faleveket a szél mozgatja, szóval az esélytelenek nyugalmával dolgozhattok. A mélységélességgel lehet játszani, de mivel pocsék a minőség, ezért teljesen felesleges. Az ultraszéles egység meg valami furcsa univerzumba repít el, ahol a színek a 80-as évek neonos hatását veszik fel, persze felbontás itt sincs. Van éjszakai mód, de az sem segít, az eddig sem jó alapot rontja tovább a mobil.

A videós tartalmaknál pedig konkrétan felhúztam magam, hiszen a cég azzal büszkélkedik, hogy már 4K 30 FPS-ben is lehet videózni. Ami tök jó lenne, csak éppen arra nem voltak képesek, hogy bármelyik felbontásnál megoldják a képstabilizálást, így minden anyag remeg és pattog, amitől pedig a hányinger kerülgetett. A fényviszonyoktól függően pedig képkockákat is elveszít a kamera, pl. az éjszakai felvételeknél a 30 FPS 21-re esett. Ez számomra vállalhatatlan egy 71 000 Ft-os mobilnál, a korábbi Bison 45 000 Ft alatti áránál ezt kevésbé éreztem fájdalmasnak.

Összegzés

Az Umidigi Bison GT egyértelmű előrelépés hardveres téren a korábbi modellhez képest, de az előd kínjait ez sem tudta levetkőzni. A kameraszett minősége katasztrófa, és a sokkal erősebb hardvert semmi nem indokolja egy strapatelefon esetében. Így a BG8902be kóddal elérhető 71 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár húzósnak tűnik, ez már a középkategória vadászterülete, ahol olyan telefonok vannak, mint a Poco X3 NFC/Pro páros vagy a Redmi Note 10 széria, igaz azok kevésbé bírják a viszontagságokat. A mobil mentségére legyen mondva, hogy hardverben felveszi velük a versenyt, némelyiket még meg is veri, rengeteg benne a memória, erős az Soc és a GPU is, a kijelző is rendben van. Szenzorfronton pedig tényleg mindent tud az infraportot kivéve, esetleg még az 5G hiányát lehet neki felróni. Csak ha egy átlagos telefonra van szükségetek, akkor nem egy 283 grammos szörnyet fogtok választani.

A BG8902be kóddal elérhető 71 000 Ft helyett szívesebben látnék az árcédulán 55-60 000 Ft-ot, akkor versenyképes lenne az ár, de addig nem tudom jó szívvel ajánlani a terméket. Ha neked mégis egy brutálisan erős strapateló kell, akkor az  EU Priority Line szállításra további 1800 Ft-ot kell fizetned.

Pro

  • Nagyon sok memória, erős hardver, veri a konkurensek jelentős részét
  • Tengernyi szenzor
  • Jó kijelző, nagy fényerővel, kellemes érintésérzékenységgel
  • Maszkulin kinézet, kellemes anyagok, nem érződik gagyinak

Kontra

  • A kamera szekció mehet a kukába
  • A rengeteg gomb a mindennapokban inkább zavaró
  • Igaz, hogy erős a hardver, de 71 000 Ft-ért drágának tartom a készüléket

hirdetés