Xiaomi Redmi Note 3 Pro (Global Edition) teszt - Csípjetek meg! Álmodom?

5

Engem az utóbbi időben eléggé beszippantott a Xiaomi, már-már rajongóvá váltam, de próbálok objektív maradni a teszt során. Ezúttal egy telefonjukat próbáltam ki, a Redmi Note 3 Pro a középkategóriában indul, és lehet, hogy meg fogtok kövezni érte, de szerintem ez a tökéletes telefon ebben a szegmensben.

Kicsomagolás

A dobozról nem érdemes túl sokat beszélni, a szokásos fehér karton, rajta a telefon képével és nevével, és némi specifikációval. Viszont nem megszokott módon angolul van ráírva minden. Tartozékként egy 2 amperes töltőfejet, micro USB kábelt, SIM tűt és egy kis csomag angol nyelvű papírkát kapunk.

Azt nem állítom, hogy eddig nem látott és lélegzetelállító a dizájn, de szépnek azért merem nevezni. Elölről a régi Xiaomi vonalhoz hasonlít, mielőtt bejött volna a fizikai home gomb, nem különösebben izgalmas. A hátlap viszont szerintem kifejezetten szépre sikerült, és a kerek oldalkeret is jól néz ki. Nálam a szürke változat járt, aminek az előlapja fekete, de kapható még arany és fehér színekben is, azokat én már nőiesnek mondanám.

A unibody ház fémből van, úgyhogy semmi okunk az anyagminőségre panaszkodni, jól össze is van rakva, pontosak az illesztések, masszív a készülék. Az 5,5 colos kijelző ellenére nem túl nagy, a lekerekítéseknek és a kis tömegének köszönhetően karcsúbbnak tűnik, mint ami, pedig amúgy sem egy vastag készülék a maga 8,75 milliméterével. Szintén a lekerekítéseknek hála nagyon jó kézbe fogni, leginkább az iPhone 6-hoz tudnám hasonlítani a fogását.

Az előlapon a kijelzőn kívül három darab háttérvilágítással ellátott érintőgombot, a beszédhangszórót, a másodlagos kamerát, a szokásos fény- és közelségszenzorokat és egy nagyon jól elrejtett állapotjelző LED-et találunk. Utóbbi RGB, a különböző értesítéseknek 7 féle színt tudunk beállítani.

A nem leszedhető, matt fényezésű fém hátlapon a főkamera trónol egy kéttónusú LED-es vaku társaságában, alatta pedig a hasonló keretbe foglalt ujjlenyomat olvasót találjuk meg. A hangszórót is ide helyezték el, most nem követték az új divatot. Egy kiálló fül is található alatta, bizonyára azért, hogy kissé megemelje a telefont, és ne tompuljon annyira a kiadott hang.

Alul a micro USB-t láthatjuk, amit szokatlan módon nem középre, hanem balra csúsztatva helyeztek el, mellette a mikrofon csücsül. Felül a 3,5 mm-es jack csatlakozó mellett a zajszűréshez használt másodlagos mikrofont találjuk, és ide került az infra is, ami nem megszokott alkatrész ebben a kategóriában.

Általában a felső kategóriás készülékekbe szerelik be, és ezzel reklámozzák őket, mint korszakalkotó hatalmas extra. Igaz, hogy nemrég még bénának számított az a telefon, amiben infra volt. A mai darabokat már természetesen nem adatátvitelre használják, hanem távirányításra, ami sok esetben hasznos, de én speciel nem sokat használom.

Bal oldalra került a SIM tálca, amibe egy micro és egy nano méretű kártyát tehetünk be, utóbbi igény szerint kicserélhető egy micro SD kártyára is.

Részletes specifikáció >>

Tesztüzem

A tartalmak egy 5,5 colos, Full HD (1920x1080) felbontású IPS kijelzőn jelennek meg. Ez a méret és felbontás 403 PPI pixelsűrűséget jelent, ami a mondhatni tipikus érték manapság. Ez már bőven elég, hogy tökéletesen éles és szemcsementes legyen a kép, szerintem én már észre sem venném a magasabb pixelsűrűséget. A színek szépek és élénkek, a színhőmérséklet is jól el van találva, de ha valakinek nem jön be, van lehetőség a testreszábására. Van olvasó mód is, ekkor csökkenti a kék fény intenzitását, a kép sárgássá válik, ez állítólag kíméli a szemet. Oldalról nézve nem invertálódnak a színek, de a fényerő lecsökken. Utóbbinak a minimuma nagyon jól van megválasztva, annyira le lehet venni, hogy éjszaka is éppen csak világít a kijelző, nem süti ki a szememet. A maximális fényerő is egész jó, de verőfényes napsütésben el tudom képzelni, hogy kevés lehet.

Nem alkalmaztak semmiféle manapság divatos vevőcsalogató extrát a kijelzőre, nincs extrém keskeny káva, előlapba olvadó megjelenítő vagy 2,5D üveg. Nekem ezek nem hiányoztak, a kávák így sem vastagok, de ha valaki ezeket vadássza, tudjon róla.

Korrekt felső-közép kategóriás hardvert kapott a Note 3 Pro a Snapdragon 650 SoC személyében. A benne található hatmagos, 64 bites processzort Adreno 510 GPU támogatja, ami a korábbi csúcs Snapdragon 810-ben található Adreno 330 szintjén mozog, tehát igen combos. Munkájukat 3 GB RAM és 32 GB háttértár segíti. Utóbbi a nano SIM helyére helyezett micro SD kártyával bővíthető.

A hardver combossága a szintetikus tesztekben is megmutatkozik, Antutuban 75248 pont, a GFX Bench T-Rex tesztjén 30 FPS lett az eredmény. Végeztem kémprogram keresést is, szerencsére negatív lett.

A pörgés a mindennapi használatban is megmarad, ami a rendszernek legalább ugyanannyira érdeme. A hatos Androidra építkező MIUI 8 nem ismeretlen számomra, ezt nyúzom a saját Mi 5-ömön is, és megmondom őszintén, még mindig a kedvenc Android implementációm. Mielőtt rátérnék a rendszer részletesebb ecsetelésére, engedjetek meg egy nem túl rövid, de hasznos kitérőt.

Az történt ugyanis, hogy még MIUI 7 futott rajta, amikor megérkezett, ráadásul a magyarul nem tudó verzió. Volt elérhető frissítés, le is cserélte magát az újabb 8-as verzióra, de egy korai kiadásra, amiben szintén nem volt megtalálható anyanyelvünk. Ezt nem hagyhattam annyiban. Kiderítettem, hogy ez a rendszer csak a stabil verziókra hajlandó automatikusan frissülni, amikből viszonylag kevés van.

A stabilt nem úgy kell érteni, hogy csak ezek használhatóak, ez a mérföldkőnek tekinthető kiadások jelzője. A rendszeresen kiadott verziók a béta jelzőt viselik, amikbe mindig újabb javításokat és funkciókat építenek be, de ettől még jellemzően teljesen megbízhatóan működnek és nem bugosak. Amikor elég sok új funkciót építenek be, készítenek egy úgynevezett stable kiadást, majd jönnek az újabb béták. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy egy béta rendszerben vannak bugos dolgok, de én még nem tapasztaltam ilyet. Tehát aki teljesen biztosra akar menni, az használja a stable kiadásokat, akinek pedig a mindig friss rendszer a fontos, az a bétákat.

Az újabb kiadásokban van magyar nyelv, ezt tapasztalatból tudom, tehát kellett valami újabb rendszer. A bibi az, hogy a Note 3-ból elég sokféle változat létezik, és ezek nincsenek megkülönböztetve a Xiaomi oldalán, de még a MIUI fórumban sem mindig. Van az eredeti, nem Pro változat a Helio X10 processzorral, de a Pro kiadásból is van kétféle: egy „Qualcomm edition”, kódnevén Kenzo és egy B20 képes, „Global/International/Special edition”, kódnevén Kate.

Frissítés magyar nyelvű rendszerre

NAGYON FONTOS! Az alábbiakban a telefon manuális frissítését fogom bemutatni. Leírtam, hogy háromféle változat is létezik, ha nem PONTOSAN a megfelelőt rakod fel, levélnehezéket csinálsz a telefonodból! A leírás a B20 képes Global/International/Special edition (Kate) verzióhoz készült, ne használd más verzióhoz! A változtatásokat mindenki saját felelősségére végzi. Véletlenül se merüljön le a telefon a folyamat közben, ellenőrizd az akku szintet, mielőtt nekivágsz!

Nálam elvileg a Kate verzió van, de nem bíztam csak a webshop leírására a kérdést, megerősítést kerestem. Javaslom, hogy tegyétek ti is ezt. A legnagyobb megerősítés, hogy az Aida64 alkalmazásban Kate néven szerepel a telefon, de további nyom, hogy a feliratok a dobozon angolul vannak, a telefon hátulján látunk egy CE jeles matricát, és a B20 támogatás, ha ezt egyértelműen tudjuk ellenőrizni.

Ha teljesen biztos, hogy nálatok is Kate verzió van, az alábbi leírást követve magyarrá tehetitek a rendszert.

A legfrissebb stable kiadásban ugyanis már megvan a nyelv, de valamiért magától nem hajlandó rá frissülni, ezért manuálisan kell ezt megtenni. Innen tölthető le az említett (8.1.1.0) verzió, ezt kell felmásolni a telefonra.

Ezután belépünk a Settings/About phone menüpontba, ahol alul megtaláljuk a rendszerfrissítő gombját (a felfelé mutató nyilas ikonnal). Nyomjunk rá bátran. Ekkor ellenőrzi, hogy van-e elérhető frissítés. Ha valaki még MIUI 7-en lenne ennél a lépésnél, akkor először telepítse az itt felajánlott MIUI 8-at. Ha már a 8 van fenn, a frissítő nem talál frissítést.

A jobb felső sarokban lévő három pöttyre nyomva előhozható a rejtett menü. Ebben a "Choose update package" lehetőségre nyomjunk, majd a megnyíló fájlkezelőben válasszuk ki az előzőleg letöltött és felmásolt zip fájlt, ami a 8.1.1.0 rendszert tartalmazza!

A frissítő ellenőrzi, hogy megfelelő-e a fájl, majd miután rendben találta, felajánlja, hogy újraindítással telepíthetjük. Fogadjuk el! Ekkor a telefon újraindul, majd egy töltőképernyő jelenik meg, ez jelzi a telepítést. Ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy nyugodtan befejezze. Ezután magától újraindul, és ha mindent jól csináltunk, a magyarul is tudó rendszer fogad. Nincs más dolgunk, dőljünk hátra elégedetten.

Ha valaki a gyakran frissített béta verziót preferálná, az is feltehető, és az automatikus frissítés is működni fog, de ez már nem intézhető el a frissítő alkalmazással. A neten sok jó leírást lehet találni, hogy hogyan kell csinálni, én megelégedtem a stable verzióval.

Tehát már van egy magyarul is tudó rendszerünk, ami ugyan nem a legfrissebb, de könnyű volt feltenni és hibátlannak bizonyult. A sebesség szuper, minden pörgősen megy, nincsenek akadások, a multitasking is jól működik, egész sok alkalmazást a memóriában tart. Egyetlen apró hibát véltem felfedezni: a kijelző nem mindig kapcsol vissza, ha hívás végén elemeljük a fülünktől. Ezt leszámítva tökéletesen hibátlannak találtam a rendszert, ez a hiba pedig valószínűleg azóta javításra is került a béta verziókban.

A MIUI a Xiaomi saját Android variánsa, amit rendesen átalakítottak, de természetesen minden Androidos funkció megvan, és teljes a kompatibilitás. A legszembetűnőbb az egyedi dizájn, nincs klasszikus app drawer, az alkalmazások a kezdőképernyőn sorakoznak, mint az almás cég mobiljainál. A rendszer témázható, van saját online áruház is nekik és a háttereknek, szinte minden rendszer alkalmazás sajátra van cserélve és sok plusz funkció is van beleépítve. Természetesen van előre telepített Google Play Áruház, felesleges kínai appból viszont egyet sem találni. Nem titkolom, nekem ez a kedvenc nem gyári rendszerem.

Az erős GPU a játékoknál mutatja ki a foga fehérjét, nem sikerült megakasztanom, pedig próbáltam az Asphalt Extreme-et, a Nova 3-mat, a Godfire: Rise of Prometheus-t és a Gangstar Vegas-t is. Ezek alapján azt mondom, hogy nincs mai játék, amivel ne bírna el élvezhető minőségben. Van giroszkóp is, ennek örömére sokat VR-oztam, minden rendben volt itt is.

Vezeték nélküli technológiákban nincs hiány, van 4.1-es Bluetooth annak minden előnyével és b/g/n/ac WiFi, ami a 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat is látja. Azért meg kell hagyni, hogy nem sok ac-s telefon rohangál ebben az árkategóriában. Ezen felül van még infra is a távirányításhoz, csak az NFC maradt ki. És ami talán a legfontosabb, hogy ez a verzió támogatja a B20-as 4G frekvenciát is, amit a hazai szolgáltatók az ország nagy részén előszeretettel használnak. Így tutira lesz mindenhol gyors netünk, ahol van kiépített hálózat.

A Bluetooth kapcsolat stabil volt, és nem zabálta az aksit sem, a WiFi jelerősség teljesen jó, a 100 megás netemet teljesen ki tudtam használni 5 GHz-en. A MIUI-ban találunk gyári távirányító alkalmazást az infrához, ami rengeteg eszközt ismer, a TV-met és a Mi TV Boxomat is tudtam vele irányítani.

A GPS chip A-GPS, GLONASS és BeiDou támogatással is rendelkezik. Egész gyorsan megtalál (10-20 másodperc), még kocsiban is 45 másodpercen belül megvoltam mindig. A GPS Status szerint elég pontos, kicsi a hiba és sok műholdat is lát. Ezt a mindennapi használattal is alá tudom támasztani, mindig pontosan belőtte a helyemet, és nem dobálta a kapcsolatot. Az iránytű is jól működik, nem gagyi a mágnesszenzor.

A már feljebb említett klasszikus szenzorok mellett ujjlenyomat olvasót is helyeztek a készülékbe. Méghozzá a hátlapra, ami nekem jobban bejön, mint a home gombba épített verzió, mivel jobban kézre áll, és nagyobb is a felülete. Különlegessége, hogy hardveresen tárolja az ujjlenyomatokat, így nem lehet őket csak úgy ellopni vagy lemásolni. Várakozásaimnak megfelelően gyors volt és elég pontos is. 10-ből 8-szor elsőre elfogadta az ujjam, de a maradék kettőben én is hibás vagyok, mert nem mindig pontosan találtam el a szenzort, pedig elég nagy. Ha lezárt képernyőnél megérintjük, rögtön felold a készülék, nem dob először a zárképernyőre, vagy nem kell bekapcsolni a kijelzőt az azonosításhoz. Azonban nem csak feloldásra használhatjuk, hanem például fotózhatunk is vele a kamera alkalmazásból.

A hátlapi kamera 5 tagból álló, f/2 fényerővel rendelkező lencsével és 16 MP-es szenzorral támad, amit fázisdetekciós autófókusz (PDAF) és kéttónusú LED vaku támogat. Az előlapon egy szintén f/2 fényerejű 5 MP-es kamera lakik. Videózni Full HD felbontásban lehet mindkét oldalon.

A kameraszoftver egész sok beállítási lehetőséget ad, a szokásos dolgok mellett van manuális mód, bőrszépítés, timelapse mód, hangvezérlés, különféle szűrők, arcfelismerés, hogy csak a fontosabbakat említsem. Van néhány érdekes funkció is, pl. a vízmérték vagy a QR kód olvasó, de az emberek életkorát és nemét is képes megállapítani, és igény szerint az elkészült képen meg is jeleníteni.

A sok szép jelző végre tényleg minőséget is képvisel, nem csak reklámszöveg, a képek minősége ugyanis telefonhoz képest elég jó. A PDAF tényleg nagyon gyorsan és pontosan képes fókuszálni, bár azért a gyártó szerinti 0,1 másodpercnél több idő. A fénymérést jól végzi, a fehéregyensúlyt is eltalálja, így a színhűség még beltéren is jó. A képek nem különösebben zajosak, jó fényviszonyok mellett kifejezetten tiszták és részletgazdagok. Éjszaka azért nem sok jóra kell számítanunk, mint általában egyik telefonnál sem, kevés fényben gyorsan zajosodnak a képek. Nincs viszont jól látható lencsehiba, a széleken sem torzul a kép, kromatikus aberrációt nem tapasztaltam zavaró mértékben. Makrózásnál szépen elmossa a hátteret.

A gyors fókusz és fénymérés videónál jön különösen jól, még a gyors mozgásokat és fényviszony változásokat is jól leköveti. Azt nem mondom, hogy ez a legjobb telefonos kamera a világon, házon belül például a Mi5 lefőzi, de azt igen, hogy ebben az árkategóriában kiemelkedő, és nagyon szép képeket lehet vele lőni.

A hangminőség fülessel tök jó, nincs alapzaj, elég hangos a kimenet, dinamikus a hangzás, ami nyilván egy jó füles érdeme is. A beszédhangszóró jó, elég hangos is, magas hangerőn minimálisan recsegős. A mikrofonok jól végzik a dolgukat, van zajszűrés, beszélgetés közben mindkét oldalon jó volt a minőség.

Milyen szép, ha együtt a család.

A hátlapi hangszóró egész hangos, nem torzít nagyon, csak a nagyon magas hangok (pl. cinek) nem szépek maximum hangerő közelében. Nem sziszeg, cserébe mélyeket ne keressünk, egy kicsit dobozhangú. Alacsony hangerőn van hallható alapzaj, kb. 2/3 hangerőn szól a legjobban. Hátlappal lefelé fordítva a telefont a pöcök ellenére is halkabb és tompább lesz a zene, de ez várható volt egy így elhelyezett hangkeltőtől.

A legnagyobb erőssége a telefonnak az extrém hosszú üzemidő. Ebben az energiatakarékos hardvernek és a jól optimalizált rendszernek is nagy szerepe van, de talán még nagyobb a 4050 mAh-s aksinak. Úgy éreztem, hogy nem lehet lemeríteni. Jó, ez nyilván túlzás, de kikapcsolt kijelzővel 24 óra alatt 10%-ot merült. Egyébként ugyanennyit merít fél óra kemény játék. Vegyes használattal 3 napig simán bírta egy töltéssel, nagyon nyúzva sem merítettem le a nap végére. Átlagosan 2 napos üzemidővel simán kalkulálhatunk normál használat mellett. A Note 3 Pro azon kevés telefonok egyike, amivel 20%-os aksival is bátran nekivágtam az éjszakának, biztosan tudtam még Facebookozni hazafelé az éjszakai buszon. Átlagosan 7-8 óra kijelzőidőket mértem, ami kiemelkedően jónak számít.

A gyári 2 amperes töltővel 1 óra 40 perc alatt lakott jól 3%-ról, ami nem rossz érték, tekintve, hogy nincs klasszikus gyorstöltés. Bár a Snapdragon 650 támogatja a QC 3.0-t, a Xiaomi nem engedélyezte ezt a funkciót, mert így a licenc árán is tudtak spórolni. Elég bosszantó dolog, de ezt le kell nyelni, így is elég sokat kapunk a pénzünkért.

Zavaró melegedést nem tapasztaltam még játék közben sem, egyedül WiFi hotspot módban forrósodott fel egy kicsit.

Összegzés

Volt már néhány rosszul sikerült próbálkozása a Xiaominak, de a Note 3 Proval nagyon betaláltak. Nem túlzok azzal a kijelentéssel, hogy ha el kellene cserélnem rá a Mi5-ömet, nem keseregnék nagyon.

A dizájn nem feltűnősködő, de jók a használt anyagok és az összeszerelés, szép a kijelző, nagyon jó a kamera, a hardver nagyon korrekt a középkategóriában. A MIUI nálam plusz pont, nem tehetek róla, a stabil és pörgős rendszer engem már régen megvett. Piros pont a kétcsatornás ac-s WiFi-ért, nem sok telefon dicsekedhet ilyennel ebben a kategóriában. Hasznos az infra és az ujjlenyomat olvasó is, de még hasznosabb a B20 támogatás. Az üzemidő kiemelkedően jó, okos használattal 3 nap is kihozható belőle egy töltéssel.

Sokat gondolkoztam a hibákon, de talán csak az NFC hiányát tudom felróni, esetleg a kihagyott lehetőséget a gyorstöltésre. Minden más eltörpül, ha ránézünk az árcímkére.

Kicsit későn érkezett meg tesztre, sajnos már nem sok helyen lehet kapni. Geekbuyingon azért még találtam raktáron, ráadásul a 2/16 GB-os verzió egyrészt akciós, másrészt spanyol raktárból szállítják, így nem kell rá áfát sem fizetnünk. Az érte kért bruttó 50.000 forintért szerintem kihagyhatatlan vétel lenne, viszont a postaköltséget igencsak eltúlozták, közel 10.000 forintot kérnek a szállításért. Szerintem még így is korrekt ajánlat egy sok helyen felső kategóriába illő megoldásokat felmutató telefonért, de tény, hogy senki sem szeret sokat fizetni a postáért, úgyhogy jogosan lehet háborogni.

A tesztben is szereplő 3/32 GB-os változat csak Kínából lenne rendelhető, viszont alig drágábban, nettó 53.000 forintért. Üröm az örömben, hogy jelenleg nincs raktáron, és a többi webshopban látottak alapján kétlem, hogy a jövőben még lesz.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kiegészítem. 🙂
  Én már 4 hónapja használom a Note 4-esemet, és ismerek még egy illetőt, akinek van.
  Szerintem rendkívül pöpec kis telefon. 65-ért vettem hazai kereskedőtől. Szuperül működik. Gyors. Kényelmes. (Nehéz. Akksi. De kit érdekel? 4100 mAh muhahahahaha. 1 napot akkor is kibír, ha egész nap húzod. Van egy külsőakksim, még a régi telefonomhoz, de már egyáltalán nem használom, mert még lefekvéskor is tudom töltő nélkül nyomkodni.)
  Ujjlenyomatolvasás kitűnő. Csak akkor nem old fel, ha elbalfaszkodom. 😀 Nem rakom rá teljesen, csak a hegyét, akkor egyből szól, hogy próbáld újra.
  Amit kaptam hozzá töltő, az nem működik, de nem érdekel, mert a régi telefonom Samsung töltőjével is másfél óra alatt maxra feltölt. De még ha csak 20-30 percre is rakod fel, rendkívül sokáig el van azzal a kis töltéssel is.
  Egy hibája, amit észrevettem: Kikapcsolás után elfelejti, hogy a számkijelzést láthatóra állítottam. Így minden újraindítás után ezt meg kell csinálni, ha úgy akarom. De ettől függetlenül imádom.

 2. Én is vettem egy ilyen (redmi note 3 SE) telefont, nagyon jól működik, szép a kijelzője stb.
  Mivel nem saját részre vettem hanem ajándéknak, ezért Magyarországon vettem, nagy áruházlánctól (biztos ami biztos) garancia szerviz stb.
  Csak sajnos leesett, összetört a kijelzője (az ilyesmi azért elég gyakran előfordul egy telefon esetében).
  Mivel leesett ezért nem garanciás a javítása, kerestem szervizt, szóba sem álltak velem. Kerestem a magyar forgalmazót és kiderült mi a gond. Nincs hozzá kijelző sehol egyszerűen nem lehet kapni a B20 verzióhoz ilyesmit (sem). Még Kínából sem lehet rendelni.
  Most itt állok egy elég drága néhány hónapos készülékkel ami kuka.

  Senkinek nem ajánlom hogy ilyesmire költsön, felesleges csak bosszúságot okoz magának.
  Ha kínai telefont akar csak a legolcsóbb eldobhatót vegye, mert a drágábbaknak is ez a sorsa.

  A kijelző védő fóla/üveg pedig csak a karcolódásoktól véd, a töréstől nem.

  • Próbáltad már a kinaitelefonjavitas.hu-t? Nemrég írtunk róluk, ők rengeteg kínai készüléket gyógyítottak már, mindenhez tudnak alkatrészt szerezni, csodálkoznék, ha nem bánnának el vele. Ha feltünteted, hogy tőlünk érkeztél, ajándékot is kapsz a javítás mellé.

Comments are closed.