Vernee Mars okostelefon teszt - Van élet a Marson

6

Nem az első Vernee készülék jár már nálunk, de még mindig tudnak meglepetést okozni. Azt már tudjuk az Apollo és az Apollo Light kapcsán, hogy jó minőségre számíthatunk a gyártótól, ennek megfelelően a Mars sem teszi alacsonyra a lécet. Meggyőző teljesítményénél csak az ára jobb, ugyanis EU raktárból kevesebb, mint 48.000 forintért beszerezhető

Kicsomagolás

A csomagolás szinte ugyanaz, mint az Apollonál volt, csak most fehér és kisebb. Az első blikkre textilre hajazó kartondoboz szerintem nagyon elegánsra sikerült, márka- és típusjelzés a tetején és a két oldalán is található visszafogott, ezüstözött keretben, nehogy eltévesszük, hogy mi van a dobozban.

A készülék egy számára kialakított műanyag elemben ül, ezt kell kihalásznunk, hogy hozzáférjünk a kiegészítőkhöz, ami nem is olyan könnyű feladat, mint amilyennek látszik. Kiegészítőként soknyelvű leírást, egy SIM tűt, fehér színű Type-C kábelt és egy 5, 7, 9 és 12 V-on is működő, 18 W kimeneti teljesítményű töltőfejet kapunk. Utóbbi nem kispályás darab, ez már színtiszta gyorstöltés. Bár nem a Qualcomm megoldását használják, ugyanakkora teljesítményt képes átvinni a töltő, mint QC-s társai, úgyhogy minden bizonnyal gyorsan felpumpálja majd a készüléket.


A telefonra két jelző jutott eszembe, ahogy először kézbe vettem: karcsú és elegáns. Simán el tudnám képzelni egy fontos üzletember kezében, a matt szürke unibody fémház nagyon szépre sikerült, méretéhez képest kifejezetten vékony, és nem is olyan nagy tepsi, köszönhetően a keskeny oldalsó káváknak. Az eleganciába egy csöpp fiatalságot csempésznek a hátlapon felül és alul végighúzódó fekete műanyag csíkok. Az összeszerelés mutogatni való, a Xiaomi is nyugodtan a nevére vehetné, egyedül a szintén fémből készült hangerő gombok lötyögnek jobban, mint az szükséges lenne. A tömege nekem pont optimális, 165 grammjával elég nehéz, hogy komolyan lehessen venni, de még abszolút nem zavaró.

Bal oldalon csak a SIM tálcát találjuk, amibe egy nano és egy micro SIM-et tehetünk, vagy utóbbi helyére akár egy micro SD kártyát is, kinek mi a fontosabb. Felül a 3,5 mm-es jack csatlakozó, oldalt a hangerő és bekapcsoló gombok, alattuk pedig nem más, mint egy ujjlenyomat olvasó található. Nem láttam még telefont, aminek az oldalára tették volna a biometrikus érzékelőt, de hatalmas ötlet, jobbkezeseknek tökéletesen kézre áll, pont ott van, ahova amúgy is tennénk a hüvelykujjunkat, de bal kézzel sem nehéz elérni.

Alul az újgenerációs Type-C USB portot találjuk, ami gyors adatátvitelt és töltést kínál, tőle jobbra a hangszórót, bal oldalra pedig a mikrofont rakták. A sok gyártó után a Vernee végre nem próbál átverni minket, hogy sok lyukat fúr bal oldalra is, hogy azt higgyük, sztereó a hangkeltő. Én értékelem az őszinteséget, így is jól néz ki.

A hátlap elég letisztult, a kissé kiálló főkamera bal oldalon felül helyezkedik el egy kéttónusú LED vaku társaságában. Ezen kívül csak egy szolid márkajelzést és némi kötelező ábrát és szöveget találunk az alsó felén.

Az előlapon is jól elrejtettek mindent, a kijelző kikapcsolt állapotban beleolvad a fekete keretbe, hardveres gombok nincsenek, felül csak a másodlagos kamera és a beszédhangszóró szúrható ki könnyen. Pedig van fény- és közelségérzékelő is, sőt még RGB értesítési LED is.

Részletes specifikáció >>

Tesztüzem

A kijelző a mondhatni szokásos 5,5 colos Full HD (1920x1080) IPS panel, amire Gorilla Glass 3 üveg került. Ez a felbontás bőven elég ehhez a kijelzőmérethez, tökéletesen éles a megjelenített tartalom, nincs okunk panaszkodni. A maximum fényerő jó, de a napfényben való használatot nehezíti, hogy eléggé tükröződik az üvegfelület. A betekintési szögek elég nagyok, nem invertálódnak a színek. Az oldalsó kávák nagyon vékonyak, mindössze 1 mm-esek, ami jót tesz a megjelenésnek és a használhatóságnak is, bár egy kézzel így sem a legkönnyebb gépelni.

A Mediatek korrekt középkategóriás SoC-ja, a Helio P10 került a készülékbe, a nyolcmagos processzort és Mali-T860 grafikus egységet tartalmazó chipsetet nem kevesebb, mint 4 GB RAM segíti, ilyet még a felsőkategóriában sem sokszor látni. Háttértárból 32 GB jutott, de már tudjuk, hogy micro SD kártyával szabadon bővíthető, amit a 6-os Android óta már belső memóriaként is képes kezelni, így alkalmazások is telepíthetők rá.

A szintetikus teszteken nem alkotott kiemelkedőt, de tudjuk, hogy ez inkább csak bicepszméregetés, a lényeg, hogy használat közben hogyan teljesít. Márpedig a rendszersebességgel semmi gond nincs, minden pörgősen és azonnal történik, nincsenek akadások, néhány helyzetben a Mi5-ömet is lekörözte sebességben, pedig az sem egy lomha masina.

A rendszer egy alap Android 6 variáns, nem igen nyúltak bele, talán az egyedi csengőhangokat, a szoftveres gombok testreszabhatóságát és a saját OTA alkalmazást érdemes említeni, egyébként a Google által megálmodott felületet kapjuk. Van, aki nem szereti a szoftveres gombokat, mert elvesz a kijelző hasznos területéből, de mivel hardveres gombok nincsenek, muszáj lesz beletörődni.

Szerencsére egy felesleges alkalmazás sincs, úgy tűnik, az a korszak már a múlté, de természetesen van telepített Play Áruház. Kerestem kémprogramokat is, a gyártó OTA alkalmazását szúrta csak ki a Malwarebytes, de ez nyilván vaklárma.

Elkövettem egy hibát a tesztidőszak alatt, mégpedig, hogy frissítettem a 7-es Androidra, mert felkínálta a frissítő alkalmazás. A legtöbb dolog teljesen jól működik, és menő az új felület, de van benne néhány elég komoly bug. Úgy tűnik, egy kicsit elkapkodták ezt a kiadást, sokan panaszkodtak rá a fórumokon, de a gyártó a hónapban ígéri a javítást. Bizonyára ki is fogják adni, a Vernee elég megbízható ebből a szempontból. De addig is a leendő tulajoknak nem javaslom a hetes droid telepítését, ha továbbra is akarják használni az ujjlenyomat olvasót, akarnak csengőhangot változtatni, vagy szeretnék lehalkítani a zenét, ha fülest használnak. Bizony, ez is egy bug, hiába állítgatjuk a gombokkal a hangerőt, ami a csúszka szerint sikerül, a valóságban teljes kakaón megy tovább a muzsika. Sok mindent láttam már Android rendszertől, de ezen még én is röhögtem.

Szerencsére a needrom.com-on megtalálható mindkét gyári rendszer, így az SP Flash Tool segítségével gyerekjáték volt visszatérni a 6-os változatra, ami viszont abszolút hibátlannak és jól optimalizáltnak bizonyult. Úgyhogy semmi ok az aggodalomra, teljesen jól használható készülék a Mars, csak a jó rendszert kell megtartani.

A grafikus egység ugyan nem a legcombosabb a piacon, de lelkesen teszi a dolgát, a legtöbb 3D-s játék szépen fut, néha lehet csak találkozni döccenésekkel. Jó pont, hogy van giroszkóp, így a VR számára is szabad a pálya.

A WiFi ismeri az 5 GHz-es hálózatokat és az ac protokollt is, így abszolút 2017-es szinten netezhetünk vele. A vételi erősség WiFi és 4.0-s Bluetooth kapcsolat esetén is jó volt. Egyéb nyalánkságok - mint az NFC vagy az infra - most nincsenek, de ezeket amúgy sem sokan használják. Van viszont B20 (800 MHz) támogatás, ami nagyon jó hír, mert így itthon is bárhol tudjuk élvezni a 4G internet nyújtotta sebességet.

A GPS A-GPS és GLONASS támogatással rendelkezik, és problémamentesen működött a tesztidőszak alatt. Sokat sétálgattam, "tömegközlekedtem" és vezettem vele, még az ölemben tartva is jó volt a vétel a kocsiban. Az esetleges rendőr olvasók kérem tekintsenek el ettől, ígérem beszerzek egy autós tartót. A helyet gyorsan megtalálja, a kapcsolat stabil, még az iránytű is jól működött, ami azért még mindig nem triviális az Androidos telefonok világában.

Az ujjlenyomat olvasó forradalmi elhelyezéséről már írtam korábban, tökéletesen kézre áll. A pontossága viszont lehetne jobb is. Átlagosan 10-ből 7-szer ismert fel, ami nyilván részben az én hibám is, de az érzékelés sebességével nincs gond.

A fő kamera 13 MP-es Sony IMX258 szenzort kapott, a lencse f/2 rekeszértékű, a fókuszálást PDAF végzi, a sötétben kéttónusú LED vaku segít. Utóbbi csak közepes erősségű, gyengébb volt, mint amit megszoktam, amikor zseblámpaként használtam a sötétben. Az előlapi kamera 5 MP-es, a minősége alapján inkább csak videóhíváshoz való, videózni maximum HD felbontásban tud, a hátlapinak megy a Full HD is. A kameraszoftver teljes mértékben gyári, aki már látott Android 6-os telefont, nem fog meglepődni a kezelőfelületen.

A képek minősége közepes, a színeket és a fehéregyensúlyt jól eltalálja, a fókuszálás is jól megy, a baj a zajjal van. Megfelelő fényeknél szépek a képek, egész sok részlet is látszik, de ahogy csökken a fénymennyiség, jelentősen nő a zaj, amit valamennyire próbál szűrni, de ettől a részletek nagy része elveszik. Éjszaka viszont annyira nem rossz a helyzet, mint amire számítottam, láttam már sokkal rosszabb éjjeli felvételeket is.

A hangszóró nagyon hangos tud lenni, és meglepetésemre nem torzít nagyon még maximum közelében sem. A magas hangok azért tudnak bántóak lenni, de sokkal rosszabb is lehetne a helyzet. Mélyeket ne nagyon keressünk, de összességében elmondható, hogy telefonhoz képest korrekt hangja van. Fülessel szépen szól, a beszédhangszóró is jól működik, mindkét oldalon jó volt a hangminőség hívás közben.

A beépített 3000 mAh-s aksival átlagosan két napig húzta ki a tesztidőszak alatt, kijelzőidőben ez 7 órát jelent, ami nagyon szép teljesítmény. Látszik hogy jól optimalizált a rendszer, nem találkoztam aksizabáló programokkal vagy funkciókkal. A gyorstöltő valóban hatékony, 35 perc alatt feltöltött 50%-ra, a teljes töltöttség eléréséhez 1 óra és 20 perc kellett neki.

Összegzés

Az Apollo kistesójaként kezelhető Mars sem hozott szégyent a gyártóra, nagyon korrekt készüléket ismertem meg "személyében". A dizájn, a használt anyagok és az összeszerelés első osztályú, jó ötlet az oldalra szerelt ujjlenyomat olvasó, a 4 GB RAM-ot sok másik készülék megirigyelheti. Az Android 6 jól optimalizált és hibátlan, a 7-es verziót pedig reméljük, minél hamarabb javítják. A vezeték nélküli kapcsolatokban abszolút naprakész, és van B20 támogatás is, így itthon is kihasználhatjuk a 4G hálózatot. Van giroszkóp, így lehet VR-ozni, a GPS stabil, korrekt az üzemidő. Összességében jól megtalálták az arany középutat, ami az ár és a funkcionalitás között húzódik, egyedül a kamera sikerült egy kicsit gyengébbre a szükségesnél.

A legszimpatikusabb dolgot még nem is mondtam a készülékkel kapcsolatban, ami nem más, mint az ára. Ugyanis EU raktárból most akcióban 48.000 forint alatt megszerezhető, amire az 1.800 forintos szállításon kívül semmi plusz költség nem rakódik, cserébe néhány nap alatt megérkezik. Ilyen áron nem sok készüléktől láttam még ilyen jó teljesítményt és megbízhatóságot, valamit megint nagyon jól csinált a Vernee.

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A Sony telefonokon már nagyon régóta oldalt van az ujjlenyomat olvasó, ebben nincs semmi forradalmi.

  2. A remek ujjlenyomat olvasó miatt adtam el azonnal. Nekem kb sosem működött normálisan, igaz eleve android 7-el jött a telefon. Amugy nem rossz.

  3. Hogy adhattok öt csillagot egy olyan telefon szoftverére, amire konkrétan vissza kellett tenni frissités után a régi verziót??? Nagyon jó a blog, ne rontsátok el ilyen nyilvánvaló elfogultságon alapuló értékeléssel. Egyébként ezért az árért nagyon rendben van, de inkább hagyják 6-on, mintsem egy összedobott ota frissítéssel “tönkretegyék”. 🙁

    • A szoftver értékelésénél kizárólag a hatos Androidot vettem figyelembe, az valóban hibátlan. Nem tartottam fair-nek lehúzni a frissítés miatt, mivel megígérték, hogy nemsokára javítják, így a probléma meg fog szűnni, viszont egy fals érték maradna az értékelésben.

  4. Ezek a fotóknak mindegyike szanaszét van elmosódva. Ennyire rossz kamerát tíz éve nem láttam
    Most őszintén, Xiaomi Redmi 3 EU áron ez a készülék egy vicc, 4 GB RAM ide vagy oda!

Comments are closed.