Útmutató a cikkíráshoz

Az alábbi útmutató azért készült, hogy képben legyetek a szövegszerkesztő felülettel, tudjátok, hogy melyik funkciót hol és hogyan éritek el, és ezt a sémát követve a mi stílusunkba illő cikkeket tudjatok írni. Ha ezt és a formai követelményeket betartjátok, szinte garantáltan elfogadjuk a cikkeiteket.

Így néz ki a szerkesztő felület, ennek részeire fogunk a leírásban hivatkozni.

 

Ugyanez videón >>

Egy beállítás a sima kép beillesztésénél kimaradt a videóból, olvasd hozzá a 6/4. pontot!

 

Ha még nincs profilod, regisztrálj a főoldal tetején található hivatkozásra kattintva, ha már megtetted, jelentkezz be. Ekkor a főoldal tetején megjelenő Profil/Teszt beküldése gombra kattintva tudod megnyitni a szerkesztőt.  

 1. Ha először jelentkeztél be, kattints az „Eszköztár összezárása” ikonra, hogy a szerkesztő rejtett gombjait is lásd! Ezt csak első használatkor kell megtenni, a rendszer megjegyzi.
 1. A „Címsor megadása” mezőbe gépeld be a formai követelményeknek megfelelő címet!
  A jobb oldalon a Formátum maradjon Általános, a Címkék mezők pedig üresen.
  Kategóriának jelöl be a "Patrona Program cikkei" nevű kategóriát! 
 1. Állíts be kiemelt képet a cikknek! Ez a kép fog megjelenni a cikk előnézetében, ezért fontos, hogy normálisan nézzen ki (olvasd el a vonatkozó részt a formai követelményekben).

 1. Kattints a kiemelt kép beállítása hivatkozásra a szerkesztő jobb alsó részén!
 2. A megnyíló médiatárba töltsd fel a kívánt képet! Ezt megteheted drag and drop módszerrel vagy a Fájlok feltöltése fülön a Fájlok kiválasztása gombbal.
 3. Ha feltöltődött a fájl és ki van választva, kattints a Kiemelt kép beállítása gombra az ablak jobb alsó részén!
 4. Ne ijedj meg, hogy nem látod a szerkesztőben, attól még be van állítva. Ezt a szerkesztőben jobb alul a Kiemelt kép szekcióban ellenőrizheted, vagy a jobb felül lévő Közzététel panel Előnézet gombjára megnyíló előnézeti oldalon. Utóbbit érdemes szerkesztés közben többször csekkolni, hogy lásd, hogy milyen lesz a kész cikked.
 5. Ne rakj a cikk elejére képet, mivel ott a kiemelt kép van, hiába nem látod, ott van!

 1. Ezután a szerkesztőbe írd (vagy másold) be a cikk szövegét sorkizárt igazítással! A szöveg Bekezdés típusú legyen, az alcímek (Kicsomagolás, Tesztüzem, Összegzés) Kiemelés 3 típusúak.
 1. A cikk aljára másold be a tesztelt termék TomTop linkjét, elég csak szövegként!

 

 1. Ezután következnek a képek. Kattints a Média hozzáadása gombra, majd a megnyíló ablakban a 2/b pontban leírt módon töltsd fel a képeket. A feltöltési idő esetenként elég hosszú lehet, ez egy ismert bug a WP rendszerben, tudunk róla, dolgoznak a javításán. Addig is a tűzfal kikapcsolásával meg lehet növelni a feltöltési sebességet.

 

 1. A Médiatárba feltöltött fájlok törlésére nincs lehetőséged, ezért feltöltés előtt ellenőrizd, hogy a megfelelő fájlok vannak-e kijelölve.
  Ha megtörtént a feltöltés, kattints az ablak alján lévő Kiürítés gombra, hogy megszüntesd a kijelölésüket!
  Alapvetően kétféleképpen teheted be a cikkbe a képeket: egyesével vagy galériában. Galériába az összetartozó képeket érdemes tenni (pl. a csomagolás vagy a termék több szögből körbefotózva). 

Beillesztés egyesével:

 1. Kattints a Média hozzáadása gombra (a cím és a szövegszerkesztő között)!
 2. Válaszd ki a kívánt képet a feltöltöttek közül!
 3. A jobb oldali mezők közül a Felirat a képaláírás, ide csak akkor írj, ha fontosnak tartod kommentálni a képet.
 4. Az Illesztést érdemes Középnek választani, így középre zárva jelenik meg a kép. Ezt a beállítást megjegyzi a motor, és a jövőben ez lesz az alap beillesztéskor.
  (A videón ezt elfelejtettem beállítani!)
 5. A Hivatkozás menü Média fájl elemét válaszd ki, hogy kattintható legyen a kép, ezt csak első alkalommal kell beállítanod, a motor megjegyzi.
 6. A méretre nincs aranyszabály, de a nagyméretű fotókat (>2000px) nem érdemes teljes méretben beilleszteni, mert lassabban fog betöltődni a cikk. Ha rákattintanak az olvasók, a kinagyított verzió úgyis a teljes méretű fájl lesz. De ne is a legkisebb méretet válasszátok, nézzen ki normálisan.
 7. A többi mezőt hagyd érintetlenül!
 8. Kattints a Bejegyzésbe illesztés gombra!
 9. Ha szükséges, a képre kattintva húzással át tudod méretezni. Ha balra/jobbra zárttá teszed, a szöveget mellé tudod helyezni (a keskeny, magas fotóknál érdemes). A ceruza ikonnal tudod beillesztés után is szerkeszteni a képet, ha valamit elrontottál.

 

Galéria beillesztése:

 1. Kattints a Média hozzáadása gombra!
 2. A megnyíló ablakban válaszd ki a Galéria létrehozása lehetőséget (balra fent)!
 3. Kattintással jelöld ki a kívánt képeket, és kattints az Új galéria létrehozása gombra (jobb lent)!
 4. Az egyes képek alatti mezőkben tudsz képaláírást megadni, a sorrendet a képek megfelelő helyre húzásával tudod variálni.
 5. A Gallery Type mező TagDiv Slide Gallery legyen, a többi mezőt hagyd érintetlenül.
 6. Kattints a Galéria beillesztése gombra (jobb lent)!
 7. Szerkesztési nézetben furcsán fog megjelenni, ez normális, az Előnézeten ellenőrizheted, hogy jól néz ki. A beillesztett galériára kattintva megjelenik a ceruza ikon, ezzel visszaléphetsz a szerkesztéshez, ha valamit elrontottál.
  Tanács: ne tegyél túl sok képet egy galériába, ha ez kifejezetten nem indokolt (max 4-5 darabot), inkább készíts több külön galériát, amik egyenként kevesebb képet tartalmaznak.

 

  1. Videók
   A cikket színesíthetitek YouTube videók beszúrásával is. A motor kezeli a direkt URL beillesztést, elég betenni a cikkbe a YouTube linket, automatikusan betölti.
   Ha a fenti módszer nem működne, a Média hozzáadása/Beillesztés webcímről fülön is tudsz beilleszteni videót a linkjének bemásolásával. Nem kell méretet, igazítást állítani, a motor megoldja magának.

 

  1. GIF-ek
   Videó helyett használhattok GIF-eket, ezeket a képekkel megegyező módon kell feltölteni és beilleszteni a cikkbe.

 

 1. Ha végeztél, olvasd át a cikket, javítsd a hibákat, nézd meg az előnézetet. Ha mindennel elégedett vagy, kattints a Közzététel panel Elküld megtekintésre gombjára. Ezzel jelzed nekünk, hogy kész a cikked, át fogjuk nézni, és ha rendben van, közzétesszük az oldalon. A beküldés után még van lehetőséged szerkeszteni, publikálás után viszont megszűnik a szerkesztési jogod, többé nem tudsz változtatni a cikken, ezért fontos, hogy alaposan nézd át beküldés előtt.
  Ha még dolgoznál rajta, kattints a Közzététel panelon a Mentés vázlatként gombra. Ekkor vázlatként menti el a rendszer, ebből látjuk, hogy még nem végleges, nem fogjuk megnézni, amíg nem küldöd el megtekintésre.

 1. A Bejegyzés/Összes bejegyzés menüben az összes cikkedet láthatod, itt tudod ellenőrizni az állapotukat (pl. vázlat, függőben, azaz elküldve megtekintésre), innen nyithatod meg őket szerkesztésre.