MGCOOL Band 2 okoskarkötő teszt – A telefonhasználat következő szintje

4

Az MGCOOL a viszonylag jól csengő Elephone almárkája, nagyjából úgy, mint a Toyotának a Lexus, legalábbis ami az innovációt illeti. A Band 2 ugyanis végre képes feloldani a telefonunkat, és tud  még száz másik funkciót – szívritmus figyelés, lépésszámlálás, alvás monitor satöbbi – is, ami nagyban megkönnyíti például az egy kezes mobilhasználatot. 5600 forintért EU raktárból szerezhetjük be, vagyis olyan olcsó, hogy ha csak fele ennyit tudna, akkor is megérne ennyi pénzt.

Kicsomagolás

A kicsomagolást kivételesen megelőzte a termék utáni nyomozás, amit az MGCOOL hivatalos honlapján kezdtem. Egészen érdekes dolgokat is árulnak, például egy Novatek 96600-zal szerelt SJCAM SJ5000X Elite másolatot, csak sokkal olcsóbban. A Band 2 alatt viszont a tipikus kínai agypusztító zenét hallgathattam meg – amit nem lehet az oldalon kikapcsolni – miközben az adatok között keresgéltem, viszont a csuklópántról minden információ elérhető, ami már önmagában is bizalomgerjesztő.

A csomagolás szerepét betöltő kicsi fekete dobozon ezüst felirat hirdetni az MGCOOL nagyságát, de ezzel nem sokat foglalkoztam, mert ezt a vonalat már unalomig ismeri mindenki. Klasszikus, szemet nem bántó design, igényes kialakítás, illik az újhullámos kütyü vonalba, de azért már senkire nem fog az újdonság erejével hatni.

Karkötő, csíptetős töltő – nagyon hasonló a Zeblaze Zebandhoz – némi papír alapú olvasmány, nagyjából ezt kapjuk beltartalomként. Mindegyik rendkívül egyértelmű, ezért gyorsan pattintsuk fel az órának is használható csuklódíszt a töltőre, majd némi várakozás után vegyük használatba.

A szilikon pántot egy diszkrét szegeccsel csatolhatjuk fel a kezünkre, a szíj másik végét egy lukon keresztül csuklónk alá rejthetjük el. Okos ötlet, azt leszámítva, hogy a szilikonos anyagok férfikézen való húzogatása felér egy gyengébb epilálással, már pedig nekem azért van némi szőr az alkaromon, mint minden normális embernek. Jobban örültem volna, ha két kapcsot helyeznek el rajta, vagy a szokásos fület, amibe belebújtathattam volna a fölösleget. Mondjuk úgy, hogy a Band 2 megoldása a sűrű le- és felvételre nem ösztönöz minket.

A kijelző és a pánt designját elég szépen eldolgozták, egységes, de nem figyelemfelkeltő, eléggé uniszex stílust képvisel, aminek én örültem, mert nem szeretem magamat bazári majomnak öltöztetni. A használathoz szükséges elemek viszonylag egyszerű kinézetet kaptak, alul egy kör jeleníti meg a funkciógombokat, felül pedig egy diszkrét, tipográfiailag kellemes MGCOOL felirat díszíti.

A kijelzőn megjelenő betűk is elég semlegesre sikerültek, a Zeblaze Zeband esetében valahogy finomabban dolgozták el a részleteket, ez sem zavaró, inkább csak semmi extra. A dátum, a töltöttség és az idő megjelenítése éppen elégséges információ a mindennapokban, ez sincsen túl játszva, illik a termék visszafogott megjelenéséhez.

Tesztüzem

Gyorsan feltettem az MGCOOL applikációt és összepárosítottam Bluetooth-on a telefonommal. A nyitóképernyőn a lépések számát láthatjuk, bal felül a töltöttséget, míg jobbra lent a „synchronize” gombbal menthetjük le az adatokat a karkötőről. Ez nem teljesen on-line, de a megnyomásra az esetek 90%-ában működik, kivéve amikor nem. Ennek az lehet az oka, hogy kimentünk a hatótávból és leszakadt a kapcsolat, ilyenkor az alkalmazást újra kell indítanunk, és máris bejönnek az információk.

A beépített akkumulátorra visszatérve, a karszalag valami elképesztően sokáig bírja. Egy hét után olyan harminc százalékos töltöttségnél tettem fel egy órára a hozzá adott csíptetőre, és amikor levettem, már újra kétharmadon állt. Szerintem nagyjából 10 napot bírna ki maximális delejről indulva. Ez eddig a leghosszabb üzemidő amivel találkoztam, és ez nem valami stand-by módban, hanem tényleges használat mellett is tudja.


Jobbra lapozva a kezdőfelületet juthatunk el a futás módhoz. Az applikációban látható funkciók mindegyike összeköthető a karkötőről is vezérelhető lehetőségekkel, ezért most erre egy picit ki kell, hogy térjek. Az első képernyőn a már említett idő/töltöttség/dátum szentháromság látható. Rövid nyomással lapozhatunk, hosszabb nyomással pedig funkciót aktiválhatunk, ez az első oldalon a kikapcsolással lenne egyenértékű. A lapozás hatására sorrendben az alábbiakat érhetjük el: lépésszámlálás, futás mód, megtett távolság, elégetett kilokalória, fényképezés és zenehallgatás vezérlése, és végül a szívritmus monitor.

A lehetőségek aktiválása azért trükkös egy picit, mert például a futás funkciót a karszalag gombjának hosszú nyomásával aktiválhatjuk, míg a kameravezérlést nem. Ehhez előtte a mobilos alkalmazást kell átkapcsolni kamera módba, és ez menet közben elég zavaró tud lenni, ugyanis eltér az alaplogikától. Ehhez képest például a zenelejátszást már nem a programból kell vezérelni, hanem csak a karkötőn kell nyomkodnunk a lejátszás-megállítás és az előre-hátra gombokat.

Az ilyen jellegű kikacsintások viszont kaotikussá teszik a használatot, sokszor bele is zavarodtam, hogy akkor most mit és hol találok meg. Szerencsére ha megszokjuk a kezelést, utána minden remekül működik, programhibákkal nem nagyon találkoztam, ami mindig pozitív egy ilyen olcsó terméknél.

Visszatérve a telefonos alkalmazáshoz, a harmadik oldal az alvásmonitor, ami meglepően jól működött. Tényleg eltérő értékeket mutatott nap, mint nap, a végére már úgy nézett ki az alvásképem, mint egy defragmentált merevlemez, különböző színekkel jelezte a mély, a felületes és az ébrenléti ciklusaimat.

A szívritmus monitorral egy picit vegyesek voltak a tapasztalataim, ugyanis a pillanatnyi állapot kimutatását én kevésnek gondolom. Sokkal jobban örültem volna, ha a funkciót más lehetőségekkel is összekötik, például  hogyan emelkedik a pulzusom terhelés hatására vagy éppen hogyan esik le alvás közben. Ellenben mintha pontosabban mért volna, mint a konkurensek, konzekvensebb értékeket mutatott, és kevésbé is szórt.

Ha megnyomjuk a kör közepére kiírt BPM feliratot, akkor ugyan kilistázza az előzőleg mért eredményeket, de mivel nincs folyamatos mérés, ezért állandóan nekünk kell ezt kezdeményeznünk, ami eléggé macerássá teszi a használatot. Ha még össze is fűzné egy grafikonon, akkor sem tudnánk, hogy milyen tevékenységhez tartozik, ezért is lenne jobb a már említett adatok társítása.

A mért eredményeket bal felül az összegző menüben tekinthetjük meg, a „record” fül alatt. Ez az egyik olyan pont, ami alulmúlta a várakozásaimat. Nem is a működéssel, vagy a sokrétűséggel van baj, hanem az elrendezéssel. Szerintem nehezen átlátható, bolhányi betűk és ábrák, még akkor is, ha az eredményeket szépen átvezeti az Band 2 a grafikonokra. Az értelmezést az is nehezíti, hogy innen nem sikerült kiirtani a kínai krikszkrakszokat, így helyenként csak a számokat tudjuk értelmezni, a szöveget nem.

Amiben viszont remek a karkötő, azok az összegző menü további pontjai. A home gombbal visszatérhetünk a nyitóképernyőre, míg a user profil képére nyomva beállíthatjuk alapadatainkat, mint például az életkor, a nem, a súly vagy a magasság. Nagyon tetszett, hogy lehet lépéshosszt definiálni, ez ugyanis az alapja a megtett út pontosabb kiszámolásának, nemcsak egy átlagértéket vesz figyelembe, mint a legtöbb kínai karkötő. Az „unknown” nevet viszont nem engedte átírni, ami nem tudom, hogy szándékos-e – például valamit nem csináltam meg, amit kellene – vagy programhiba.

A „device” menüpont a különböző eszközök felvételére, és a kapcsolat állapotának ellenőrzésére szolgál, a „contact us” pedig a terméktámogatáshoz vezet el minket, míg az „about” az aktuális szoftver verziószámát és a frissítés lehetőségét kínálja fel. A teszt alatt nem jött ki újabb variáns, pedig pár naponként becsületesen rányomtam a gombra.

Szándékosan hagytam utoljára a „settings” menüpontot, mert itt gurít nagyot az MGCOOL, ugyanis egy csomó funkciót kínál, amit a legtöbb konkurens nem. Az egyik ilyen a biztonság szekció, ugyanis van lopás elleni védelem és automatikus feloldási funkció is, első esetben a hatótávból való kikerülés esetén rezgeti a csuklónkat az eszköz, második esetben pedig nem kell feloldanunk a telefonunkat, csak végighúzni az ujjunkat a kijelzőn.

Szintén rezeg a pánt, ha lekapcsoljuk a Bluetooth kapcsolatot, vagy ha az valamilyen okból megszakad. Ezzel csak az a gond, hogy – hasonlóan a lopás elleni védelemhez – piktogram nem jelenik meg a kijelzőn, így nem tudjuk, hogy pontosan mit is akar az eszköz. Szerencsére nincs túl sok ilyen lehetőség, de azért valamit kirajzolhatna az egyértelműség kedvéért.

Érdekes funkció még a „set hydration” menü, ami tulajdonképpen a folyadékbevitelre figyelmeztet. Én ezt kétóránkénti riasztásra állítottam, és eleinte bőszen fogytak is az ásványvizek. Aztán egy idő után már idegesített, ugyanis van egy csomó élethelyzet, amikor nem tudunk inni, például vezetés közben vagy a tömött BKV buszon ez viszonylag nehezen kivitelezhető. Mindenkinek javasolnám, hogy állítson be egy alvási időt is, különben az eszköz folyamatosan piszkál minket, kis küblit rajzolva az LCD-re.

Az alvó mód máskor is hasznos, például kikapcsolja az „information pushing”, vagyis a harmadik gyártótól származó alkalmazások megjelenítő funkcióit, illetve a hívásmegjelenítéseket is. Ez utóbbit egyébként a telefonkönyvünket alapul véve a hívó nevének kiírásával jelzi, ellentétben a nagyon buta Vidonn X6-tal, amelyik valami olyasmit írt ki, hogy „Önnek üzenete érkezett az alábbi feladótól…”, és soha nem tudtuk meg, hogy kitől.


Az információ átadás működik a bejövő hívásokra, az SMS-ekre, Facebook, Whatsapp és WeChat üzenetekre, illetve a MobileQQ-ra, amit Európában viszonylag kevesen használnak. Ezeket egyesével ki és bekapcsolhatjuk, azért hogy elkerüljük hiperaktív barátaink általi konstans vegzálást. Összességében véve jó dolognak tartom az értesítő lehetőséget, de a teszt során néhány embert kénytelen voltam kitiltani, mert folyamatosan rezgették a kezemet, és csak annyit láttam kiírva, hogy „Facebook”. Ezzel viszont cselesen feloldották a magyar ékezetek problémáját, mert így mindig olvasható a szöveg.

Néhány dolog kimaradt, de ezeket egyértelműségük okán nem taglalnám hosszabban. Képes a karszalag rezgéssel ébreszteni, beállíthatunk elérendő célokat mozgásunk kapcsán, törölhetjük az adatokat és hasonlók.

Használat közben sok minden kiderült, ami egy „száraz teszt” alkalmával biztosan nem történt volna meg. A Band 2 gyakorlatban is elég jól használható, például a kamera funkcióval kioldhatjuk távolról a telefont és lődözhetjük a képeket, míg a zenelejátszóval egészen jól szórakoztam a tömegközlekedési járműveken, csak tegyük egy könyvtárba a muzsikákat, mert más almappába átlépni már nem tudunk.

Az eszköz víz- és porállóságát IPX-7-es szabvány szavatolja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy lehet vele zuhanyozni, kezet mosni, illetve vízbe merítés ellen is véd, ahogy az a vizes tesztben is látható, de azért ne ezzel akarjunk nehéz búvárkodni.

Összegzés

Gyorsan elrepült az idő, amit a MGCOOL Band 2-vel eltöltöttem, ugyanis kellemes használni az apró hibáitól eltekintve. Nagyon szerettem a rengeteg funkciót, amivel babrálni lehet, a könnyebb telefonfeloldást, a lopás elleni riasztást, a lépésszámlálást és tulajdonképpen az információ megjelenítést is. Ez utóbbin azért még lenne mit dolgozni, hogy ne csak a “Facebook” felirat jelenjen meg, cserébe viszont nem idegesítjük fel magunkat azon, hogy olvashatatlan ákombákomok jelennek meg a magyar karakterek helyett.

A design visszafogott, de azon kár lenne vitatkozni, hogy ez kinek jön be és kinek nem, én egy picit markánsabb megjelenést elviseltem volna. A legnagyobb baja a túlságosan egyszerű táblázatos megjelenítés, persze nem is vártam el Xiaomi Amazfit bonyolultságú összefüggéseket, de egy jobban követhető felület azért nagyban segítené az értelmezést. Ennek ellenére megéri azt az 5.600 forintot, amit kérnek érte, különösen úgy, hogy szinte minden funkciót magában foglal, amit a konkurensek is, sőt még többet is.

Akinek a kinézet és a követhetőbb teljesítmény visszajelzés számít, még mindig megveheti a Zeblaze Zebandot, csak akkor le kell mondania a telefon automatikus feloldásáról és a lopás elleni védelemről is, ráadásul a kevésbé széles funkció skála mellett még az ára is magasabb.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. a telefon automatikus feloldása egy beépített android feature és minden okosórával működik. iPhonennál még nem próbáltam, így ott nem tudok nyilatkozni, de nem lennék meglepve, ha ott is működne – én viszont lelkesen használom most is egy xiaomi mi band 2-vel (de használtam a vezetéknélküli fülhallgatóimmal is pl).

    • Szia, szerintem nem rossz ez a kütyü, de mondjuk a zenevezérlés tényleg pont egy olyan funkció, amit könnyebb aktiválni a fülhallgatónk szárán elhelyezett gombokkal.

Comments are closed.