Formai követelmények

A formai követelmények azért vannak, hogy a beküldött cikkek minél jobban illeszkedjenek a RendeljKínait sémájába, és könnyen publikálhatók legyenek az oldalon.

 1. A cikk címében legyen benne a termék neve, utána a "teszt" szóval és egy hangzatos, figyelemfelkeltő alcím, ahogy a mi cikkeinkben láthatjátok.
  Pl.: USB RGB LED szalag teszt – Nosztalgikus kütyüszag
        SJCAM SJ5000X ELITE akciókamera teszt – Kispénzűek remek mindenese
 1. Kép nélküli cikket nem fogadunk el. Jó minőségű, saját fotókkal dolgozzatok, a gyári marketing képek használatát mellőzzétek! Ez alól kivételt képez az írás elején lévő kiemelt kép, mely a weboldalunkon a cikk előnézeti képeként jelenik meg. Mindenképp legyen fotó a termék dobozáról, a benne lévő kiegészítőkről, és a termékről minél több szögből.
 1. A kiemelt kép jelenik meg a cikk legtetején, és ez látszik előnézetben is a főoldalon, a kategóriákban és hasonló helyeken. Tehát ez feltétlenül jó minőségű, figyelemfelkeltő, dizájnos, nagy felbontású, de minimum 720 pixel széles és kb 4:3 képarányú legyen! A legjobban kinéző marketing fotót érdemes beállítani kiemelt képnek. Ha nem stimmel a méretarány, pl. adjatok hozzá a széleihez plusz fehér részt, hogy "szélesvásznú" legyen (Paintben lazán megoldható). A négyzet alakú vagy hosszúkás képeket a motor fél oldal magasságban, sokszorosára nagyítva, full pixelesen fogja betenni, mondani sem kell, ez mennyire gázul néz ki.
 1. A beküldött cikkbe az általatok kiválasztott képeket a megfelelő helyekre szúrjátok be egyesével vagy galériaként, erről részletesen olvashattok a cikkírós útmutatóban.
 1. A szöveget tagoljátok bekezdésekre, egy-egy bekezdés ne tartalmazzon túl sok szöveget, mert nehezíti az olvasást, és csökkenti a figyelmet, érdeklődést! A képeket a bekezdések közé középre, esetleg a szöveg mellé balra/jobbra igazítva helyezzétek el!
 1. A cikk tagolása egyezzen meg az általunk használt sémával, azaz egy rövid bevezető után következzen a „Kicsomagolás”, majd a „Tesztüzem”, végül pedig az „Összegzés”. Ezeket ne nevezzétek át és ne használjatok további alcímeket, ha az kifejezetten nem indokolt. Az Összegzés részbe már ne tegyetek képet!
 1. A cikk végére illesszétek be a tesztelt termék TomTop (!) linkjét.
 1. Nagyon fontos a helyesírás. A magyartalan megfogalmazású, helyesírási hibáktól hemzsegő cikkeket nem fogadjuk el. Számos helyesírás ellenőrző áll rendelkezésre, használjátok őket! Különösen figyeljetek a vesszők használatára, az idegen szavak helyesírására és a toldalékolás helyességére.
 1. Kerüljétek a szóismétlést és a kifejezések halmozását, nem kell minden mondatba beleírni, hogy „a termék”. Listaszerű felsorolások ne legyenek, írjátok ki teljes mondatokban, hogy mit tud a tesztelt eszköz.
 1. A cikk felépítése legyen logikus, kerüljétek a túlzott mennyiségű közbeszúrást, csapongó gondolatmenetet, kitérőt.
 1. A mondanivalót foglaljátok kerek egész mondatokba, a vázlatszerű, tőmondatokban vagy egymás után halmozott szókapcsolatokkal írt cikkeket vissza fogjuk dobni.
 1. A teszt legyen minél részletesebb, mindenre kitérő, de kerüljétek a felesleges túlmagyarázást és redundanciát.

 

A leggyakoribb nyelvtani hibák:

 • A mértékegységeket külön írjuk az értékektől: 30 FPS, 5 W
  KIVÉVE: 50%
 • A kilo kicsi, a Mega, Giga nagy kezdőbetűs. Pl.: Megapixel
 • Tulajdonságok felsorolásánál rakjátok ki a vesszőket! Pl.: Az eszközbe 170 fokos látószögű, SONY szenzoros, PDAF fókuszos kamera került.
 • Figyeljetek a -val -vel toldalékokra. Ez főleg a rövidített és idegen szavaknál fontos, úgy írjátok le, ahogy kimondjátok. Példák:
  ✗ 4-el, 9-el     →    ✓ 4-gyel, 9-cel stb.
  ✗ 40%-al        →    ✓ 40%-kal (mert ugye azt mondod, hogy százaléKKal)
  ✗ Bluetooth-al →    ✓ Bluetooth-szal
 • „És” elé mikor kell vessző?
  Talán a legtipikusabb hiba. És elé akkor NEM kell vessző, ha felsorolás, és akkor IGEN, ha tagmondatokat választ el.
  Példa: A  szenzor felbontására nagy gondot fordítottak, és LED-es vaku és optikai képstabilizátor is került a telefonba.
 • „mert, ami, aki, mint, illetve” elé szinte mindig kell vessző.
  KIVÉTEL: A bátyámat mint tanút… ( = tanúként)
 • Gondold tovább a rövid tagmondatokat, hogy kell-e oda vessző. Pl.: Bevallom, ennek a funkciójára nem sikerült rájönnöm. → Bevallom azt, hogy → Tehát kell vessző a bevallom után.
 • Gondolatjeles beékelés
  Használhattok gondolatjellel beékelt megjegyzéseket a mondatokban, de figyeljetek a vessző helyére. Ha tagmondatok határán van a beékelés, akkor a vessző a záró gondolatjel után van szóköz nélkül. Példa:
  A Xiaomi ismét egy nagyon jó készüléket tett le az asztalra - bár ezt már megszokhattuk tőlük -, ráadásul jó áron is adják.
 • Egybeírás
  Ha nem tudod, hogy külön vagy egybe írj valamit, itt egy kis segítség. Írd be KÜLÖN a két szót, és megmondja, hogy hogyan helyes.
 • Ezekre nincs hivatalos szabály, de mi megállapodás szerint így írjuk: Bluetooth, WiFi, micro USB (a lényeg a nagybetűkön és a szóközön van). Jó lenne, ha ti is így tennétek, mert így egységesek maradunk.
 • A LED és hasonló mozaikszavak nagybetűsek. Pl.: led szalag → LED szalag
 • Idegen szavak toldalékolása
  Röviden, dióhéjban, általánosságban: Ha kimondjuk az idegen szó utolsó hangját, amihez toldalékolunk, akkor nem kell kötőjel, ha más hangot mondunk, mint amit írunk, akkor kell.
  Pl.: Bluetooth-t (mert a “h” helyett “sz”-nek mondjuk a végét)
  Roundnak (Round a termék neve, "d" a vége, így is mondjuk, nem kell kötőjel)
  Hangsúlyozzuk: ez az ÁLTALÁNOS szabály, ha nem vagy biztos benne, nézz utána.

Tipikusan rosszul írt szavak helyes alakjai >>